Világörökségi védelmet kérnek a párizsi bisztrók

  Francia szakemberek egy csoportja azért lobbizik, hogy a francia főváros legendás bisztróit és kávézói teraszait felvegyék az UNESCO sürgős védelemre szoruló kulturális örökségeket tartalmazó listájára. 

  Ha sikerrel járnak, ez immár a második alkalom lesz, hogy az UNESCO gasztronómiával kapcsolatos örökséget vegyen fel a listájára – írja a Lonely Planet. 2010-ben ugyanis nagy meglepetésre a francia étkezési szokásokat, mint kulturális örökséget, helyezte védelem alá a világszervezet.

  Aki csak egyszer is járt Párizsban, a bisztrók, kávézók hangulatát nem felediForrás: Facebook

  Az érvelés szerint a párizsi bisztró az az intézmény, mely mindenféle korú és státuszú embert könnyedén összehoz egy italra vagy ételre. Fémlapos bárpultjukkal, olcsó déli menüjükkel és folyó borokkal a párizsi élet alapkövei, melyeket a bérlakások egyre növekvő száma és a változó társadalmi szokások (mint például a zsugorodó ebédidő) eltűnéssel fenyegetnek.

  A párizsi bisztrók és kávézók a 2015. novemberi terrortámadások kereszttüzében álltak, melynek során ártatlan életeket oltottak ki válogatás nélkül a merénylők, ugyanakkor a város ellenállásának is jelképei lettek. Az események tetőpontján a "#jesuisenterrasse" (azaz: teraszon vagyok) hashtag használata jelképezte, hogy a párizsiak nem hajlandóak félelemben élni.

  A kezdeményezést Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo is támogatja. Az ügy 2018 szeptemberében kerül Kulturális Minisztérium illetékesei elé – utóbbi dönti el, hogy benyújtsák-e a kérelmet az UNESCO felé. 

  Hasonlót kezdeményeztek egyébként a párizsi használt könyveket árusító utcai bodegák is: ők is a kulturális örökség státuszáért küzdenek.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!