Világörökségi védelmet kérnek a párizsi bisztrók

Francia szakemberek egy csoportja azért lobbizik, hogy a francia főváros legendás bisztróit és kávézói teraszait felvegyék az UNESCO sürgős védelemre szoruló kulturális örökségeket tartalmazó listájára. 

Ha sikerrel járnak, ez immár a második alkalom lesz, hogy az UNESCO gasztronómiával kapcsolatos örökséget vegyen fel a listájára – írja a Lonely Planet. 2010-ben ugyanis nagy meglepetésre a francia étkezési szokásokat, mint kulturális örökséget, helyezte védelem alá a világszervezet.

Aki csak egyszer is járt Párizsban, a bisztrók, kávézók hangulatát nem felediForrás: Facebook

Az érvelés szerint a párizsi bisztró az az intézmény, mely mindenféle korú és státuszú embert könnyedén összehoz egy italra vagy ételre. Fémlapos bárpultjukkal, olcsó déli menüjükkel és folyó borokkal a párizsi élet alapkövei, melyeket a bérlakások egyre növekvő száma és a változó társadalmi szokások (mint például a zsugorodó ebédidő) eltűnéssel fenyegetnek.

A párizsi bisztrók és kávézók a 2015. novemberi terrortámadások kereszttüzében álltak, melynek során ártatlan életeket oltottak ki válogatás nélkül a merénylők, ugyanakkor a város ellenállásának is jelképei lettek. Az események tetőpontján a "#jesuisenterrasse" (azaz: teraszon vagyok) hashtag használata jelképezte, hogy a párizsiak nem hajlandóak félelemben élni.

A kezdeményezést Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo is támogatja. Az ügy 2018 szeptemberében kerül Kulturális Minisztérium illetékesei elé – utóbbi dönti el, hogy benyújtsák-e a kérelmet az UNESCO felé. 

Hasonlót kezdeményeztek egyébként a párizsi használt könyveket árusító utcai bodegák is: ők is a kulturális örökség státuszáért küzdenek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek