Mitől a világ legegészségesebbjei a spanyolok?

Nyakra-főre jönnek a felmérések és kutatások arról, mennyire jó a mediterrán diéta, mennyire egészséges az az életmód, amit a déliek élnek (legalábbis étkezési szinten). A spanyolok is jó helyen állnak ezekben a kutatásokban, a Fiesta de Vino spanyol kóstolónap szervezőinek közleménye idézi azokat, amik a toplisták élére helyezik a spanyolságot.

Itt van mindjárt a Bloomberg legegészségesebb országokat számláló listája, amin a születéskor várható egyik leghosszabb élettartamot állapították meg az ibérek részére. Ebben a kutatásban azért más faktorokat is mértek, így az ivóvízhez jutást és az elhízás jelenlétét is.

Talán a paella vagy a gazpacho teszi  

– idézik a Bloomberg cikkét. Azt írják, a Washingtoni Egyetem kutatása szerint 2040-re a spanyolok a születéskor várható élettartamban is átveszik majd a vezetést, zömmel azért, mert egyre többen teszik le a cigit. Mellesleg a magyarok a Bloomberg listáján a szomorú 48. helyen kullognak.

olasz konyha mediterrán étrend paradicsom fakanál gomba fűszerForrás: Science Photo Library/IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Igor Stevanovic / Science Photo

Május 3-án először rendezik meg az Fiesta de Vinót, ahol megízlelhetjük, miért jó és hasznos és ízes a spanyol diéta. Egy példa: nem vajjal/margarinnal kenik meg a kenyeret a déliek, hanem olívaolajjal és paradicsommal dörzsölik be. Ehhez jön a sok hal és a bor fogyasztása, utóbbi persze mértékkel, ha lehet. Ez utóbbi könnyen hozzáférhető, irtózatos mennyiségű, szőlővel beültetett terület van az országban, nem csekély így a bortermelés sem. A vörösbor pedig védi az érrendszert.

És akkor a társasági életről még nem is beszéltünk: az átlag spanyol napi másfél órát van az utcán és kvaterkázik a szomszédsággal. Ezt élőben is kipróbálhatjuk tehát május 3-án a Duna Palotában, ahol várhatóan a budapesti spanyol nagykövet is tiszteletét teszi. Ha szerencsénk lesz, talán leül velünk másfél órára beszélgetni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek