Svéd húsgolyót enne Stockholmban? Íme a legjobbak!

Ha egyszer Svédországba megyünk, alap, hogy meg kell kóstolni a helyi gasztronómia lényegét, a svéd húsgolyót. Jó-jó, de hol tud az ember Stockholmban tényleg jó húsgolyót enni? Ebben segít a brit Evening Standard kis listája.

Nytorget 6: A klasszikus borjúgolyót kapjuk krumplipürével, vörösáfonyával, ecetes uborkával és tejszínes szósszal. A cím nem nagy rejtély, benne van a hely nevében. Ára: 215 svéd korona (6500 forint).

Meatballs for the People: Beszédes név a Húsgolyók a Népnek. Az előző helyhez közel, a Nytorgsgatan 30. szám alatti helyen tortillával bolondítják meg a fogást, amihez garam masala (indiai) fűszerkeverékes kuszkusz dukál paradicsomszósszal, fokhagymás joghurttal és salátával. Ára: 179 korona (5400 forint).

Svéd húsgolyók.Forrás: Shutterstock/norikko

 

Bakfickan: A Karl XII's torgon lévő hely is a hagyományos kiszerelésben adja a húsgolyóit (tejszínes szósz, uborka, áfonya stb.), de mindezt annyira jól csinálja, hogy nagyrészt alig van itt hely. Ára: 215 korona (6500 forint).

Restaurant Pelikan: A fent említett uborkás-áfonyás-pürés klasszikust kapjuk meg a Blekingegatan 40. alatt is. A hely késő estig nyitva van, és akár rénszarvast vagy ökröt is ehetünk a sörcsarnokszerű helyen. Ára: 198 korona (6000 forint).

Fem små hus: A Nygränd 10. alatti hely az óvárosban található, a francia és a svéd konyhát vegyíti. Minőségi bárral is rendelkezik, az ivászatot pedig a pazar húsgolyójukkal kell lefojtani. Ára: nincs információ.

 

Tradition: Az Österlånggatan 1. alatt kell keresni a nevében is a hagyományokat őrző éttermet, ahol a már untig említett köretekkel kapjuk meg a nap betevő golyókat. Ha hagyományos svéd ételeket akarunk, itt minden mást megtalálunk. Ára: 215 korona (6500 forint).

Den Gyldene Freden: Magyarul Arany Béke a neve ezen étteremnek, címe pedig Österlånggatan 51. Itt is a megszokott köretekkel tálalják a húsgolyóbist. De a történelmi körítés már mindjárt más: a hely ugyanis 1722 óta üzemel a Gamla Stanban, azaz az óvárosban. A sült heringjüket és káposztás pitéjüket is illik megkóstolni. Ára: 235 korona (7100 forint).

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek