Borókabogyó és citronella – Megkezdte működését az első magyar ginfőzde

Újpesten kezdte meg működését az Első Magyar Gin Manufaktúra, mely Magyarország első olyan szeszfőzdéje, mely kisipari technológiával, kizárólag gin előállítására szakosodott. A főzde fő terméke az Opera Gin Budapest – írta az MTI.

Forrás: Opera Gin Budapest / facebook

A manufaktúra idén 5000 palack értékesítését tervezi, és azzal számol, hogy a beruházás két éven belül megtérül. A látogatóközpontként is üzemelő szeszfőzde újfajta hungarikumként célozza meg a külföldi piacokat is és ennek a tervnek az első állomása, hogy a termék és az alkotói csapat ott lesz önálló standdal az idén május 3-4. között megrendezett Vienna Gin Fesztiválon. A fesztiválon részt vevő 100 kiállító mintegy háromnegyede osztrák.

A világpiacon az Egyesült Királyság gin piaca a legjelentősebb, az Európai Unió gin forgalmából 72 százalékot hasít ki, utána következik Spanyolország 11 százalékos és Hollandia 4 százalékos részesedéssel. A gin piaci reneszánszát jól jellemzi, hogy 10 év alatt a brit forgalom megtízszereződött, és mára elérte a fél milliárd fontot, ennek mintegy felét a kis manufaktúrák adják.

Forrás: Opera Gin Budapest / facebook

Ennek ellenére a világ legnagyobb mennyiségben értékesített gin márkája a Fülöp-szigeteken előállított Ginebra San Miguel. A toplistán következők már mind angol kötődésű világmárkák: a Gordon's, a Bombay Sapphire, a Tanqueray és a Beefeater.

Az Opera Gin Budapest elkészítéséhez a gin alapjaként szolgáló borókabogyó a Kiskunsági Nemzeti Parkban termett. Ehhez jöttek még az olyan klasszikus gin fűszerek, mint az angelika gyökér, a koriander mag, az írisz gyökér, illetve az édesgyökér és a grapefruit héj. De a saját receptúra kialakításához a csapat felhasznált még olyan különlegességeket is, mint a citronella (vagy más néven vietnámi citromfű), és az ánizsmag.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek