Két hét múlva rajtol a Bocuse d'Or Lyonban

A versenyt Paul Bocuse alapította 32 éve, Lyonban. Azóta minden második évben megrendezik. A lyoni döntőn Magyarország először 2013-ban képviseltette magát. Akkor Széll Tamás és csapata "első bálozóként" a 10. helyet szerezte meg. 2015-ben Molnár Gábor a 13. helyen végzett (abban az évben Orjan Johannessen állhatott a dobogó legfelső fokán, aki most Pohner Ádámék egyik norvég tanácsadója). 2017-ben ismét Széll Tamás vezette a magyar csapatot, aki egy bravúros európai győzelem után a negyedik helyet szerezte meg Lyonban.

Széll Tamás hústála 2017-bőlForrás: NurPhoto/Robert Szaniszlo/AFP

2019-ben Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök sous chef-je képviseli hazánkat a lyoni döntőn, aki csapatával a 8. helyen végzett a tavaly nyáron Torinóban megrendezett európai válogatón. A magyar csapat elnöke továbbra is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, a coach pedig Segal Viktor, aki Vomberg Frigyest váltotta az európai továbbjutást követően. Pohner Ádám jobb keze, azaz a commis pedig továbbra is Csillag Richárd - olvasható a Magyar Bocuse d'Or Akadémia sajtóközleményében.

Kagylók és csontos karajok - Néhány tudnivaló a döntőről

A versenyt – mint minden évben – most is a SIRHA keretein belül rendezik meg. Összesen 24 ország csapatai mérik össze tudásukat. A Bocuse d'Or-t január 28-29-én rendezik meg, mindkét nap 12-12 csapat versenyez. Pohner Ádám és a magyar csapat az első versenynapon indul majd, második rajtolóként.

Balról jobbra: Csillag Richárd, Hamvas Zoltán, Pohner Ádám, Segal ViktorForrás: Fekete Antonio / Designfood.hu

Ahogy minden évben, idén is két ételt kell majd elkészíteniük a csapatoknak, a 2019-es versenynek azonban külön szépsége, hogy a versenytémák a tavaly elhunyt Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítanak emléket.

A tányértéma (Joel Robuchon tiszteletére) egy igazi francia klasszikus, a zöldség chartreuse, amelyet meghatározott kagylófélékkel kell majd elkészíteni. Minden csapat rendelkezésére áll majd 32 db fésűkagyló, 60 db szívkagyló, 18 db osztriga és 60 db feketekagyló, ezeket lehetőség szerint mind fel kell használni. Az ételhez csak a versenypiacon elérhető zöldségek használhatók fel.

A 2017-es döntő zöldség és gyümölcs piacánForrás: NurPhoto/Robert Szaniszlo/AFP

A Bocuse d'Or versenyek szabályzata folyamatosan változik, ezért marad évről-évre annyira dinamikus és élvezhető, végig izgulható a program. De a változások mindig figyelembe veszik a világ csúcsgasztronómiájának állását, és egy lépéssel a trendek előtt járnak. Így lehet az, hogy 2019-ben a hústál kötelező alapanyaga a csontos borjúkaraj (5 csonttal), amit úgy kell elkészíteni, hogy a csontot is fel kell használniuk a szakácsoknak. A hivatalos, lyoni Bocuse d'Or sajtótájékoztatón azt kérték a szervezők a versenyzőktől, hogy okozzanak meglepetést, hisz ez a fordulat a Bocuse d'Or történetében is újdonság!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek