Nem véletlenül Lyon a gasztronómia fővárosa

A nagyszabású projekt, vagyis a Nemzetközi Gasztronómia Városa (The International City of Gastronomy) a grandiózus és történelmi Grand Hôtel Dieu egyik kereszt alakú épületrészében kapott helyet. A szakértők szerint ennél jobb területet nem is lehetett volna találni a gasztronómiai élvezetek és az egészséges táplálkozást is bemutató projektnek, ugyanis a 375 méter hosszú épületkomplexum, melyet a 12. században kezdtek építeni, egészen 2010-ig Franciaország leghíresebb és fontosabb kórháza volt. Ma pedig egy gyönyörűen rendbe hozott vásárközpont (termelői piaccal és boltokkal) a Rhône folyó mentén.

A Grand Hotel Dieu piacterébenForrás: Facebook.com / Lyon

The International City of Gastronomy a Grand Hôtel-Dieu-n belül egy 3 930 négyzetméteres területet foglal majd el az északi oldalon. A bemutatótér egyes szekciói a 16-17. századból származnak, egy központi kupolás épülettel és a hozzá tartozó két szárnnyal. Az egész projekt elrendezése a „gasztronómia az étkezés és az egészség határán" tematikára épül. Arra tanítja majd a látogatókat, hogy miként kell jól étkezni, hogy lehet összekötni az egészséges étkezést a szenvedélyes, élménydús főzéssel és bemutatja majd a legújabb élelmiszerekkel kapcsolatos kutatásokat és eredményeket is. Az épületben találnak majd állandó kiállításokat és olyan időszakos tárlatokat, amik egy-egy élelmiszerrel, termőterülettel, vagy éppen egy érdekes vidék étkezési szokásaival foglalkozik. Lesznek interaktív workshopok, konferenciák, előadások és interaktív kísérletek is.

Az egyik épületszárnyba éttermeket, kávézókat és gourmet boltocskákat is terveztek a szakemberek; az egészet valahogy úgy kell majd elképzelni, mint a bécsi MuseumsQuartiert, csak itt minden az ételek, az étkezés és az egészség témái körül forog majd. A Nemzetközi Gasztronómia Városa 2019 közepétől lesz látogatható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek