Íme hazánk legjobb cukrászdája

  Mint a múlt héten hírül adtuk, ismét a Costes lett Magyarország legjobb étterme, de egyúttal arra is utaltunk, hogy idén először a cukrászdákat is díjazták – el is áruljuk, kik lettek a győztesek! A 10 legjobb cukrászda között több a vidéki, mint a budapesti.

  A Volkswagen-Dining Guide étteremkalauz munkatársai és a szerkesztőség egy-két tagja is tesztelt, de fontosnak érezték az idei külföldi zsűri elnök Enrico Cerea és a tavalyi zsűri elnök Giancarlo Perbellini szakértő véleményét is, hiszen mindketten 3-4 generációs családi, kimagaslónak tartott cukrászdákat üzemeltetnek Olaszországban. Nekik köszönhetően nemzetközi szaktekintélyek is részt vettek a folyamatban.

  A Mihályi cukrászda kincseiForrás: Mihályi

  Mit nevezhetünk cukrászdának?

  Mielőtt elárulnánk, kik a győztesek, tisztázni szeretnénk, mit tartottak a tesztelők cukrászdának. Azokat a intézményeket tesztelték, ahol a vendégek desszerteket, tortákat, süteményeket, apró süteményeket, fagylaltokat, parfékat, kávé féleségeket és üdítő, frissítő italokat tudnak fogyasztani és igényük szerint azt onnan elvinni.

  A Dinig Guide szerkesztősége száz cukrászda meglátogatását követően választotta ki azt a 65 cukrászdát, melyek végül bekerültek a Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz 2018-as kiadványába, mely már kapható az újságárusoknál.

  Ezek után íme a lista!

  Hova érdemes menni, ha valami finom süteményre vágyunk? Honnan rendeljünk tortát? És honnan érkezzen következő karácsonykor a bejgli, ha lusták vagyunk otthon elkészíteni?

  2018-ban a Nespresso-Dining Guide Az Év Cukrászdája Díj nyertese a Mihályi Patisserie

  Az idén márciusban 10. születésnapját ünneplő, egykor Desszert Szalon néven futó váci cukrászműhely ma már nemes egyszerűséggel a Mihályi Patisserie nevet viseli, és 2018-ban a Nespresso - Dining Guide az év cukrászdája díj nyertese.

   

  Csokivarázs a MihályibanForrás: Mihályi

  Az alapító Mihályi László a klasszikus, minden értelemben vett cukrász, az úgynevezett francia cukrászati stílus magyarországi megteremtője, úttörője. Dolgozott számos helyen Ausztriától Norvégián át Shanghai-ig, de megfordult és többször tanult Japánban és Franciaországban is. Elhivatott ember, aki a külföldön megszerzett tudást és tapasztalatot építette be karrierjének sok-sok előkelő állomása után a váci cukrászdába.

  Ez a cukrászat egyedülálló az országban, hosszú évek óta töretlen a sikere. A desszertek választékában megtalálhatóak a tökéletesen elkészített magyar klasszikusok, a mára már ikonikussá vált Dobos desszert, vagy a "Csík" somlói, a Rákóczi túrós és az Eszterházy Art Cafe, de a választék részét képezik a formabontó megvalósítások, például a nagyon sikeres, ma már 10 éves Barangoló desszert és a francia és olasz inspirációk.

  A Volkswagen-Dining Guide szerint a legjobb cukrászdák első tíz helyét az alábbi cukrászdák foglalják el – a felsorolás nem rangsor.

  1. Mihályi Patisserie – Vác

  • Auguszt Cukrászda (Fény utca) – Budapest
  • Bergmann Cukrászda – Balatonfüred
  • Desszert.Neked – Budapest
  • Desszertem – Miskolc
  • Dolcissima – Budapest
  • Gerbeaud – Budapest
  • Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda – Sopron
  • Solier - Gödöllő
  • Százéves Cukrászda – Gyula

  Makaronok Mihályi-módraForrás: Mihályi

  És íme a Volkswagen-Dining Guide szerint a legjobb vidéki cukrászdák top tízes listája – a felsorolás nem rangsor.

  1. Mihályi Patisserie – Vác

  • Arácsi Cukrászda – Balatonfüred
  • Bergmann Cukrászda – Balatonfüred
  • Desszertem – Miskolc
  • Harrer – Sopron
  • Jókai Cukrászda– Pécs
  • Solier – Gödöllő
  • Százéves Cukrászda – Gyula
  • Villa Gréta – Siófok

  Néhány szó a toplistás cukrászdákról

  Auguszt Cukrászda (Fény utca) – Budapest
  Auguszt Elek 1870-ben nyitotta meg első cukrászdáját, így a család aktívan alakítja és képviseli a magyar cukrászművészetet immár 148 éve. Az államosítás után a budai Fény utcában nyílt meg emblematikus üzletük 1957-ben, ahol a dinasztia negyedik generációját képviselő Auguszt József cukrászmester személye a klasszikus Auguszt-minőség garanciája. Az újító szellemet, és az új cukrászati trendek ötvözését a családi hagyományokkal felesége, Ibolya képviseli. A legjobb alapanyagokból készülő ínyencségeket patinás, polgári környezetben fogyaszthatjuk el.

  Arácsi Cukrászda – Balatonfüred
  Közel Balatonfüredhez, mégis távol a Tagore sétány forgatagától található az Arácsi cukrászda, amely mindenképp megér egy kitérőt. Ezt már nemcsak a környékbeliek tudják. Maga a cukrászda nem nagy, a választék mégis nagyon széles. A süteményeken érződik az alapanyagok iránti igényesség, a kínálatban a klasszikusok és új kedvencek is szerepelnek. Az islert nyitás óta számozzák, már jóval hatezer felett tartanak.

  Bergmann Cukrászda – Balatonfüred
  A nagymúltú, valamilyen formában 80 éve működő családi vállalkozás az egyik legbiztosabb pont a Balaton északi partjának cukrászdái között. A békebeli hangulatú helyen a kínálatban helyet kapnak a klasszikusok is, azonban a modern kor elvárásainak megfelelő sütemények is. nyáron kényelmes terasz teszi vonzóbbá a Bergmannt. A krémes emblematikus!

  Desszert.neked – Budapest
  A Desszert.neked története egy újlipótvárosi szuterénben kezdődött, és egy ékszerdoboz-szerű, franciás hangulatú üzletben csúcsosodott ki a Paulay Ede utcában, amely azóta is a város egyik legjobb újhullámos cukrászdája. A társalapító és kreatív cukrász Korponai Péter ugyan már nem erősíti a csapatot, valószínűsíthető, hogy a tudás, amit ott hagyott, ott tartja a Desszert.nekedet a legjobbak között.

  Desszertem – Miskolc
  Kelet-Magyarországon a cukrászdák kínálata kevésbé tartott lépést az éttermek emelkedő színvonalával. Épp emiatt bátor lépés volt egy francia (és modern magyar) stílusú desszertműhely létrehozása. Borsos Zsuzsanna a Csalogány 26-ban dolgozott pastry-chefként, és az ő segítségével tették le a Desszertem alapjait is Miskolcon. A képviselőfánktól a csicsókás mille-feuille-ig minden van.

  Dolcissima – Budapest
  A Dolcissima nem más, mint Davide Deligio "játszótere". Az olasz cukrászmester Bariból érkezett tíz éve, és pék múlttal is rendelkezik. A Frankel Leó úti cukrászdában látványkonyhában készíti a dél-olaszországi tradicionális édességeket, kompromisszumok nélkül. A canollo és a sfogliatelle emblematikus, de a többi sütemény és fagylalt is kiváló alapanyagból és nagy tudással készül. az élmény szicíliai kávéval teljes.

  Klasszikus süteményespult a Gerbeaud-banForrás: Flickr.com

  Gerbeaud – Budapest
  Az idén 160 éves Gerbeaud Kávéház nemzetközileg ismert és elismert vendéglátóhely, ahol egyszerre fontos a tradíció őrzése és az innovációra való törekvés. A cukrászok folyamatosan újító szellemben vezetik a Gerbeaud műhelyét, hogy a népszerű klasszikusok a lehető legszebb formájukban kerülhessenek tányérra. A Gerbeaud csak a legjobb minőségű alapanyagokkal dolgozik, és tartja a lépést a legmodernebb technológiákkal is. Az árak a turistákhoz vannak igazítva, de a Gerbeaud így is folyamatosan teltházzal megy.

  Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda – Sopron
  Az osztrák Harrer cukrászdinasztia már négy generáció óta működő családi vállalkozás, melynek első magyarországi üzlete a soproni. Karl Harrer egykor ausztria legfiatalabb cukrászmestere volt, versenyzett Kanadában, Japánban és Szingapúrban. Az első soproni üzletet 1995-ben nyitotta, a csokoládéműhely pedig 2009 óta üzemel. Ez utóbbiban csokoládékóstolókat is rendeznek. A Harrer azt képviseli, amit a megálmodója: tudást, tapasztalatot, színvonalat.

  Jókai Cukrászda – Pécs
  Pécs egyik legkiválóbb cukrászdája, amely francia alapokon áll. törekvései közé tartozik a minőségi alapanyagok használata, valamint a modern technológiák igénybe vétele. A Jókai Cukrászda kínálatában gyönyörűen elkészített, modern édességek szerepelnek, a műhelyben fagylalt is készül.

  Mónisüti – Gyenesdiás
  Rendhagyó szereplő a listánkon Kövérné Kalmár Mónika vállalkozása, aki elsősorban macaront és tortákat készít megrendelésre, valamint a térség vendéglátó helyeire. Hogy csak néhány helyet említsünk, ahol Móni süt: Sopronban az Esszencia Kávézó, Szombathelyen az Art Cafe, Zalaegerszegen a Kávélabor, míg Budapesten a Pazar Caffe. Egyszemélyes vállalkozásból lett sikersztori.

  Solier – Gödöllő
  A Gödöllői cukrászdában a tulajdonosok felmenőinek receptjei szerint készülnek a sütemények és torták, minőségi alapanyagokból. a hagyományos házi sütemények modernizált formában kerülnek tányérra, de mellettük a könnyebb, gyümölcsös desszertek is nagyon népszerűek. Ugyancsak figyelemre méltó a tortakínálat, sőt, desszert menü is elérhető.

  Százéves Cukrászda – Gyula
  A gyulai legendás cukrászda lassan kétszáz éves is meglesz már, hiszen 1840-ben alapította Salis andrás cukrászmester. a helyet 2004 óta balogh László és a Kézműves Cukrászat üzemelteti, tiszteletben tartva a hely múltját. a cukrászdában kaphatók a Kézműves Cukrászat által előállított minőségi sütemények és főzött fagylaltok, illetve Cadeau kézműves bonbonok, csokoládék.

  A Villa Gréta egyik szemkápráztató alkotásaForrás: Facebook.com

  Villa Gréta – Siófok
  Egy nagymarosi házaspár édes vállalkozása az aranyparton, ahol az édességek a feleség, Szilágyi Ágnes szellemi és ehető termékei. A bevállalós páros egy régi szocreált épületet újított fel, amelynek alagsorában folyik a Dolce Vita. Szívből jövő alkotások minőségi és helyi alapanyagokból. Nyáron természetesen fagylaltot is árulnak.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!