Halálos veszély leselkedhet ránk a Balatonban

Sokan úgy vélik, hogy a Balaton egy sekély, biztonságos tó, ahol kilométereket lehet besétálni anélkül, hogy elérnénk a mély vizet. Ez azonban közel sem, igaz ugyanis komoly, rejtett veszélyek leselkednek ránk a magyar tengerben.

Óvatosnak kell lennünk a Balatonban - illusztrációForrás: Shutterstock/belizar

A Balaton medrében, pár száz méterre a parttól húzódik egy árokszerű képződmény, az úgynevezett marásvonal. Ez főleg a déli parton okozhat bajt, akár életveszélybe is sodorhat minket, ha nem számolunk vele. A marásvonalat nem jelzi bója, ezért nekünk, strandolóknak, sportolóknak tudnunk kell erről a rejtett csapdáról – írja a sonline.hu.

A legnagyobb veszélyt az úgynevezett marásvonal jelenti, ami különösen a déli partot érinti. Az északi part egy gyorsan, de egyenletesen mélyülő mederrel rendelkezik. A déli parton viszont sokkal szélesebb a sekélyvizes rész, de amikor elérjük a marásvonalat, ott drámai mértékben mélyül a víz. Ez azt jelenti, hogy két métert is tud mélyülni akár 30-40-50 méteren belül. Váratlanul egy árokba esünk a víz alatt!
A déli parton szeretünk a bóján túl menni, hiszen még ott is lassan mélyül a Balaton. A jogszabály is lehetővé teszi, hogy 1 kilométert eltávolodjunk a parttól. Nem is beszélve a vízibicikliről, a SUP-ról és az egyéb strandeszközökről, amikről veszélyes a part közelében ugrálni a sekély víz miatt. Honnan tudjuk, hogy hol van a marásvonal? Ezt nem igazán tudjuk észrevenni. A marásvonal nagyon szeles időben szokott kirajzolódni, amikor nincs strandidő. Ilyenkor magasabb partokról gyönyörűen látszik, ahogy a hullámzás megrajzolja a vonalat.

Nem ez az egyetlen veszély

A legfontosabb az, hogy ezekre a veszélyekre készüljünk fel, figyelembe kell venni, és tisztelni kell a tó sajátosságait. A vízibicikliről vagy SUP-ról vagy matracról való ugrásnak a másik veszélye a turzások. Bebiciklizünk, beevezünk, megnézzük, hogy elég mély-e a víz a fejesugráshoz, de azt már nem vesszük észre, hogy elrúgtuk magunkat onnan és egy turzás fölé kerültünk. Megint beugrunk, mondjuk egy félméteres vízbe, és meg is van a gerinctörés.
Legyünk óvatosak, és mindig tartsuk szem előtt a Balaton rejtett veszélyeit! A marásvonalról készült teljes térkép ITT található.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek