Marásvonalak - Sokak számára ismeretlen veszélyt tartogat a Balaton

A déli parton strandolók közül sokan azt gondolják, hogy akár kilométereket lehet besétálni a vízbe, és még mindig leér a lábuk. De ez nem mindehol van így! Akár baj is érheti az embert, ha nincs tudatában a tómeder sajátosságainak.

A Balaton nem úgy működik, mint egy feszített víztükrű úszómedence, aminek egyenletes a lejtése. Ez egy élő tó, amit a hullámzás, a viharok időnként átrendeznek, mondta el Szakter Roland, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének geodéziai és térinformatikai referense a vizimentok.hu cikkében, amelyet a likebalaton.hu szemlézett.

Óvatosan a fürdőzéssel ott is, ahol sekélynek tűnik a víz - illusztrációForrás: Christo / CC BY-SA 4.0 / wikipedia.org

Kevesen tudnak róla, pedig a Balaton medrében, pár száz méterre a parttól húzódik egy árokszerű képződmény, az úgynevezett marásvonal, ami különösen a déli parton hangsúlyos.

Bár ezen az oldalon sokkal szélesebb a sekély vizes rész, mint az északin, de ez csalóka lehet. A marásvonalnál sokkal nagyobb arányú a mélyülés, mint az északi oldalon, ahol gyorsan, de egyenletesen mélyül a meder.

Marásvonalak a Balaton déli partjánForrás: Szakter Roland/vizimentok.hu

Fokozza a bajt, hogy a marásvonalat nem jelzi bója, ezért nekünk kell tudatosítanunk magunkban, hogy létezik ez a veszélyforrás. Hogy jobban el tudjuk képzelni, Szakter Roland készített térképet a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) kérésére.

A marásvonal főleg a magasabb embereknek okozhat meglepetést, mivel ebben a távolságban a legtöbb embernek már eleve kényelmesebb úszni, mint sétálni. Aki viszont lábujjával még eléri a meder alját, hirtelen úgy érezheti, hogy eltűnt a lába alól a talaj. Főleg, ha sekélyebb vizes időszak van. Fontos azonban tudni, hogy ez csak akkor történhet meg, ha már elhagytuk a kijelölt strand határát. Meglepetés érheti a vízibiciklizőket is, akik egyik ugrásnál éreznek a lábuk alatt talajt, másiknál már nem. Sokan ilyenkor pánikba esnek, ami pedig nem egyszer vezetett már tragédiához.

A marásvonalat fürdőzőként nem igazán lehet észrevenni. Csak nagyon szeles időben rajzolódik ki, amikor nincsenek strandolók a parton. Ilyenkor magasabb pontokról gyönyörűen látszik, ahogy a hullámzás megrajzolja a vonalat.

Nem is egy, hanem két marásvonal van

Érdemes tudni, hogy két marásvonal van a déli parton: az egyik, ami 150-180 centis vízmélységtől indul, viszont a parthoz közelebb is kialakul egy marásvonal a hullámzás miatt. Ott sokkal kisebb, mintegy félméteres mélyedést jelent.

Balaton, Siófok-öbölForrás: shutterstock.com/vidalgo

lyenkor látjuk azt, hogy ötven méterrel beljebb térdig ér a víz a másik fürdőzőnek, meg nekem is térdig ér, de köztünk lehet egy 50-60 centiméteres mélyedés." – mondja a szakértő.

Ez a külső marásvonal, amihez hozzájönnek ráadásként az úgynevezett turzások is, amelyeket a víz épít a mélyedésekből és a marásvonalból kiszabadult mederanyagból. Ezek leginkább a gyerekekre jelenthetnek veszélyt; kialakulhat olyan mederrész, ahol egy felnőtt sokáig sétál térdig érő vízben, utána egy rövid szakaszon mellkasig ér neki, aztán megint térdig.

Arról, hogy milyen veszélyeket rejt a Balaton a hajósok számára, és hogy hol található a tó legmélyebb pontja, a Likebalaton.hu cikkében olvashatsz tovább.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek