Hamarosan újra közlekedik a Balatonon a legendás Beloiannisz sétahajó

Visszatér a Balatonra a legendás Beloiannisz, amely évtizedekig szolgált nyári estéken zenés sétahajóként Siófokon, fedélzetén fellépett a magyar könnyűzenei élet színe-java.

Beloiannisz sétahajóForrás: FORTEPAN/Pálinkás Zsolt/Wikipedia

A Beloiannisz  magyar utasszállító motorhajó 1952-ben épült, majd a következő évtizedekben az egyik legismertebb magyar hajóvá vált a Balatonon. Megépítésétől a Szent Miklós 2006-os forgalomba állásáig a legnagyobb balatoni személyszállító hajó volt, sokáig tartották a flotta "zászlóshajójának" is, írja a Wikipedia.

A Turizmus.com most arról számolt be, hogy döntés született arról, hogy a jelenleg felújítás alatt álló hajót a munkák végeztével visszaállítják a siófoki kikötőbe. Az együttműködési megállapodás szerint, amelyet a Beloiannisz Hajóért Alapítvány írt alá a Balatoni Hajózási Zrt-vel (BAHART), a Beloiannisz a BAHART menetrendszerinti hajójaként is fog üzemelni.

„Nagyon örülünk, hogy a Balatoni Hajózási Zrt. immár partnerként, még nagyobb figyelemmel követi a Beloiannisz hajó felújításának munkálatait. A megállapodásba is belefoglalt közös célunk, hogy a Beloiannisz a restaurálási és energetikai felújítási munkálatok befejeztével újra fontos szereplője lehessen a Balaton kulturális és hajózási szcénájának" – emelte ki Vizy Márton, a Beloiannisz Hajóért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A megállapodás fontos hozadéka még a sportrészleg támogatása, melynek keretében a BAHART 2024-től lehetőséget biztosít az Alapítványnak, hogy az edukációs és sport tevékenységét minőségi módon végezhesse a siófoki vitorláskikötőben.

A Beloiannisz restaurálása jelenleg a Komáromi Hajógyárban folyik, a tervezett befejezésig az Alapítvány Edukációs programja a BAHART Kelén nevű hajóján zajlik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek