Ne lépj rá: Életveszélyes a Balaton jege!

Életveszélyes jelenleg a Balaton jegén tartózkodni - adta hírül az MTI a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatására.

Siófoknál is mindössze pár centiméter a jégvastagságForrás: MTI/Vasvári Tamás

Azt írták: a tó parti sávjának egyes részein és a kikötőkben kialakult jég 3-7 centiméter vastagságú, bizonytalan szerkezetű, így alkalmatlan a közlekedésre és a sportolásra. Nem várható, hogy a Balaton befagy a következő napokban, sőt olvadás kezdődhet szombattól, amely az erős szél hatására el is tüntetheti a jeget a parti sávból - jegyezték meg.

A somogyi rendőrség hangsúlyozta: szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, nem mozog. Gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert.

Kitértek arra is, hogy jeges vízből mentett embert nem szabad azonnal túlfűtött, meleg helyre vinni, a jeges ruházatától megszabadítva fokozatosan kell felmelegíteni, és orvosi ellátásban kell részesíteni. Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni: éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel - a biztonságos munkavégzés kivételével - kikötőkben és veszteglőhelyeken, valamint folyóvizeken és azok mellékágain - írták.

Aki rálép a Balaton vékony jegére, azt komoly pénzbüntetésben részesítikForrás: MTI/Vasvári Tamás

A rendőrök fokozottan ellenőrzik a jégen tartózkodás szabályainak betartását. A szabályszegőket rajtuk kívül a közterület-felügyelők, a halászati őrök és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv ügyintézői is figyelmeztethetik, de 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy szabálysértési eljárás indítása mellett akár 150 ezer forint pénzbírsággal is sújthatják - tették hozzá.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek