Már birtokba vehetjük a frissen elkészült Somoshegyi kilátót

Átadták a Somoshegyi kilátót Balatonberényben kedden; a 76-os főút mentén álló négyemeletes, 16 méter magas fa építményről a Balaton látképe tárul a látogatók elé a Keszthelyi-öböltől a Tihanyi-félszigetig, tudtuk meg az MTI-től.

A Somoshegyi kilátó a 76-os főút mentén álló négyemeletes, 16 méter magas fa építményForrás: MTI/Varga György

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára az eseményen hangsúlyozta: "A 21. században, a klímaváltozás, az urbanizáció korszakában szükség van rá, hogy felkapaszkodjunk egy új kilátópontra, onnan új szögből, új szemlélettel tekintsünk erdeinkre, az erdők hasznára, mert a társadalomnak nagyobb szüksége van az ökoszisztéma szolgáltatásaira, mint valaha." 

A Balaton látképe tárul a látogatók elé a Keszthelyi-öböltől a Tihanyi-félszigetigForrás: MTI/Varga György

Az államtitkár figyelmeztetett rá, ha a klímaváltozás miatt leromlik az erdők minősége, vagy eltűnnek egyes területeken, akkor veszélybe kerülnek a legalapvetőbb életfeltételek. Felhívta a figyelmet az erdők rekreációs, egészségvédelmi szerepére, és kitért arra is, hogy minden korábbinál nagyobb szükség van az erdei faanyag hasznosítására. Az ugyanis megújítható módon állítható elő, és az energiahordozók szűkülő piacán mint alternatív alapanyag, külső hatástól függetlenül, kiszámíthatóan áll rendelkezésre – mondta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek