Kiváló minősítést kapott a Balaton vize

Az Európai Unió értékelési rendszere alapján a hazai szabadvízi fürdőhelyek többsége kapott jó, vagy kiváló besorolást, négy helyen volt kifogásolt a vízminőség – olvasható a VEOL oldalán. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tavalyi összesítése alapján a 274 kijelölt természetes fürdőhely közül 165 fürdővíz kapott kiváló, 64 jó és 6 tűrhető, 4 kifogásolt minősítést.

A Balaton vize idén is kiválóForrás: berni0004 / Shutterstock

Legnagyobb tavaink – Balaton, Tisza-tó, Velencei-tó – mellett a természetes fürdőhelyek zöme továbbra is kiváló besorolású. A szezonban üzemben lévő 27 természetes fürdőhelyen nincs még elegendő minta a minősítéshez, de ezek ellenőrzése is folyamatos.

Az Európai Unió jelentése szerint a tagállamok, valamint Albánia és Svájc közel 22 ezer fürdőhelyének vízminősége csaknem 85 százalékban kiváló. A kedvelt nyári úti célok közül Horvátország, Görögország, Ciprus és Málta tengerpartjai, valamint Ausztria szabadvizeinek minősége legalább 90 százalékban kiválónak bizonyultak 2021-ben.

A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik, egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer. A természetes fürdővíz minősítése a baktériumok száma alapján történik, négy év legalább 16 eredménye alapján.

Idén sem marad turisták nélkül a mesés, görög tengerpartForrás: Pixabay / Készítette: Greg Montani

A jelentés kitért arra is, hogy nyaralás, strandolás előtt érdemes tájékozódni az NNK honlapján, ahol megtalálható a kijelölt fürdőhelyek listája, a fürdővíz éves minősítése és a legutóbbi vízvizsgálat eredménye.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek