Izgalmas variációk rossz időre, amikor éppen a Balatonnál nyaralunk

Amikor a Balaton partján töltjük a nyarat, a legtöbben arra vágyunk, hogy a napsütéses időben élvezzük a tó tiszta vízét és napfürdőzzünk a parton. De ha az időjárás nem túl kegyes velünk, akkor sem kell kétségbe esni. Összeszedtünk néhány olyan helyet, ahol szórakozva húzhatják ki az időt addig, amíg kisüt a nap, és újra lehet csobbanni.

1. Tihany – szelfizés és szórakozás interaktív illúziók között

Különleges interaktív élményben lehet részük azoknak, akik ellátogatnak a tihanyi ARTissimóba. Ott ugyanis fényekkel játszhatnak, hangokat festhetnek, és különleges szelfiket is készíthetnek akár egy felhőkarcoló tetején.

Forrás: ARTissimo/Facebook

Sőt, Magyarország első kiterjesztett valóság-vetítőtermében még filmet is forgathatnak dinoszauruszok, tigrisek vagy elefántok társaságában. Remek szórakozási lehetőség baráti társaságoknak, fiatal pároknak, családoknak, akár rossz idő esetére is. Tovább információkat ide kattintva kaphatnak.

2. Tapolca – csónakázás a hangulatos kisváros alatt

Ha Tapolcán járnak és csak csepereg az eső, ki ne hagyják az Alsó-tó és a patak menti sétányt a fűzfákkal, a piros pikkelyes koi pontyokkal és a régi vízimalommal. Ha viszont az eső komolyan rákezd, akkor irány a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont. A barlang látogatható szakasza 250 méter hosszú, amelyből 70 méter száraz, 180 méter vízzel borított járat, ez utóbbit csónakázva ismerhetik meg. Izgalmas és egyedülálló élmény, amikor csónakban ülve végig haladunk a barlangi vizeken, néha olyan részeken is, ahol még a fejünket is le kell húznunk haladás közben.

Tapolcai tavasbarlangForrás: Elstef/Pixabay

A gyerekeket kúszóbarlang is várja. A Látogatóközpontban megtekinthető kiállítás 10 terme a titokzatos barlangok világának különleges látnivalóin kalauzol minket végig. További információkat ide kattintva találhatnak. 

3. Zalakaros – fürdőzés mind a négy évszakban

A Zalakarosi Fürdő az évek során a családosok fellegvárává vált. Nem csak gyógyulást, hanem élményt és erőt is adhat az egész családnak. A beltéri gyermekvilág az év minden napján várja a lurkókat, többszintes élménymedence és vízi játékok garantálják a vidám és tartalmas időtöltést.

Forrás: zcms.hu

A három, eltérő nehézségi fokozatú csúszda különféle kihívások elé állítja a vállalkozó kedvű gyermekeket. A kis kalandorok a medencék fölé nyúló szigetek között átívelő függőhidakon, szárazon is megúszhatják az átkelést, hacsak valaki a szigeteken elhelyezett vízágyúkkal el nem találja őket. A legkisebbeknek kialakított vizes játszótéren a rózsaszín, virág alakú vízi hinta garantáltan a picik kedvence lesz. További információt ide kattintva találhatnak.

4. Balatonfüred – barlangi kaland és a látogatóközpont felfedezése

A Tamás-hegy aljában lévő, frissen átadott Lóczy-barlang látogatóközpont az 1934-ben megnyitott barlanggal ismerteti meg az érdeklődőket. A barlangot szép és változatos oldás-formák, a hegy felépítését bemutató vékonyréteges mészkőfalak jellemzik.

Forrás: Solymári / Wikipedia

Az új fogadóépületben – amelyhez egy 50 négyzetméteres fedett terasz is épült, – 240 négyzetméteren interaktív kiállítás mutatja be a barlangot és a térség földtani, természeti értékeit. A látogatóközpontban a nemzeti parkbeli termékeket árusító ajándékbolt és helyi specialitásokat kínáló büfé várja a látogatókat, és kialakítottak egy geológiai tanösvényt is. A barlang megtekintése: 20-25 perc, egyszerre maximum 25 fő tartózkodhat odabent. További információkat ide kattintva kaphatnak.

5. Keszthely – látogatás a tó legimpozánsabb főúri kastélyában

A keszthelyi Festetics-kastély Magyarország leglátogatottabb kastélya, ma Helikon Kastélymúzeum néven működik. A különleges hangulatú épületben a közelmúltban forgatták a Leigh Bardugo regényeiből készült Árnyék és csont (Shadow and Bone) című sorozatot. 

Forrás: Leonhard Niederwimmer/Pixabay

A kastély öt épületében hat állandó kiállítás látható, a park természetvédelmi terület tóval, oroszlános kúttal és szökőkutakkal, valamint a hercegnői kamarakerttel, pálmaházzal és a hintókiállításnak helyet adó korábbi kocsiházzal. A park hátsó kijáratával szemben a vadászati kiállítást és a történelmi modellvasút-kiállítást befogadó épület áll. A kastélyban Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára tekinthető meg, illetve a Főúri utazások, úti kalandok című kiállítást is megnézhetik, ami a 19. századi és a 20. század eleji utazási kultúrát és az utazásokhoz kapcsolódó szokásokat mutatja be. További információkat ide kattintva kaphatnak. 

5+1. Balatonederics – komfortzónán kívül eső barlangi túra 

Itt bizony izgalmas barlangtúrán feszegethetik a határaikat. A Csodabogyós-barlang az ország hetedik, és egyben a Dunántúl harmadik leghosszabb barlangja: 6 kilométer hosszú és 136 méter mély – legalábbis az eddigi feltárások alapján. A túrákat tapasztalt barlangászok vezetik.

Forrás: Egri Csaba / BFNP

Háromféle szint közül lehet választani: az alaptúra egy 400 méteres szakaszt érint – ezt gyerekeknek is ajánlják. Az extrém 1-es túra négyórás, 70 méteres mélységbe visz, és kb. 900 métert kell megtenni a föld alatt. Csak annak ajánlott, aki fizikailag jó formában van, bírja a csúszás-mászást, és nem ijed meg néhány szunyókáló denevértől. Az extrém 2-es túrán csak a barlangász tapasztalattal rendelkezők vehetnek részt illetve azok, akik az extrém 1-es túrát már teljesítették. Itt 90 méteres mélységbe kell leereszkedni. Néha nem könnyű átpréselni magunkat a szűk járatokon, vagy lemászni egy sötét üregbe, de megéri kilépni a komfortzónánkból. További információkat ide kattintva kaphatnak. (Borítókép: alsudiz/Pixabay).

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek