Műemlékké nyilváníthatják a tapolcai pincerendszert

A Lechner Tudásközpont munkatársai helyszíni szemlét tartottak a tapolcai városközpont egykori borpince-rendszerében, amelyet a tulajdonos műemlékké szeretne nyilváníttatni - adja hírül a veol.hu.

A Leszner-pincék egyik bejárata, a Deák Ferenc utca 9. szám alattForrás: Globetrotter19/commons.wikimedia.org

A város főutcája alatt több kilométer hosszan húzódó, egymásból nyíló pincéket a hét legnagyobb helyi borász dinasztia egyike, a Leszner család alakította ki több mint száz éve, és a kilencvenes évek elejéig tárolta itt a borait. A pincerendszer a Fő teret és a Deák Ferenc utcát északról és délről szegélyező házak alatt fut, és az 1850-es évek elejétől az 1910-es évekig folyamatosan építették és bővítették.

A szakemberek felmérték a hely tárgyi vonatkozásait és korabeli jellemzőit, a zsidó kereskedőcsaládok építési hagyományainak megjelenését, és azt, hogy mennyire látszik ma is, hogy régi és különleges szerkezetű az építmény.

Neszler Attila, a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület elnöke szerint a műemlékké nyilvánítást követően a tulajdonos előtt pályázati lehetőségek nyílnak meg. Az egyébként eladó ingatlan szempontjából ez lényeges, ugyanis pályázati forrásból megoldható lehet a konzerválás, renoválás, a páratartalom szabályzása, a világítástechnika korszerűsítése és a szigetelés is, hogy talajvíz ne érje a pincét.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek