Alighogy kikeltek, máris veszélyben vannak a Balaton aprócska teknősei

A Balaton-parti települések őshonos faja a mocsári teknős, mely tavasszal számtalan vízhez közeli területen megjelenhet. A már felnőtt példányokat erős páncéljuk megvédi a külső sérülésektől, a frissen kikelt kicsik viszont annyira aprók, hogy egy kulcs is nagyobb náluk. Nehezen észrevehetőek az utakon, bicikliutakon, járdákon, ahol a víz irányába tartanak, amint kikeltek – írja a zaol.hu. Ezért nem árt, ha nyitott szemmel járunk.

Ők már a szerencsésebbek közé tartoznak, mert elég nagyok ahhoz, hogy észrevegyük őket - illusztrációForrás: ImogenX - TurtlesUploaded by albinf/Wikipedia

A mocsári teknős (Emys orbicularis) az egyetlen teknős fajunk, mely iszapos fenekű, és vízinövényekkel gazdagon benőtt állóvizekben megtalálható. Ragadozó, a halakon kívül békákat, gőtéket, vízi rovarokat, csigákat és férgeket fogyaszt. 

Fontos, hogy ha ilyen példányt találunk, ne vigyük haza, mert nem ékszerteknős, hanem annak egy vadonélő társa. Fogjuk meg őket a páncéljuknál, és vigyük a legközelebbi nádasba.A Wikipédia szedete szerint a mocsári teknőst Európa-szerte visszaszorítja a gyorsan terjeszkedő vetélytársa, a vörösfülű ékszerteknős. Állományát csökkenti a vizes élőhelyek szennyezése és pusztulása is, emellett a kicsinyeket és a tojásokat sokszor a ragadozók is felfalják. A magyarországi teknősállomány egyelőre stabil, de elkezdték felmérését, hogy adott esetben hatékonyan védhessék. Mint minden kétéltű és hüllő, Magyarországon ez a faj is védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek