Pékmúzeummal és herbáriummal nyit a felújított balatoni vízimalom

Tegnap adtunk hírt arról, hogy Gyenesdiás nyerte el község kategóriában a klímabarát települések díját, ma pedig ismét a Balaton-parti település került a reflektorfénybe, miután megújult az 1551-ben épült vízimalma, mely mostantól vendégcsalogató látványosságként működik. A település régi-új nevezetességét pénteken adták át - derül ki a zaol.hu cikkéből.

Forrás: facebook.com/gyenesdias

Az épület először a Talabér-, majd a Bujtor-, később pedig az Osvald-család tulajdonában állt. Most  Pékmúzeumot is berendeztek benne, ahol az akár 10-12 kenyér sütésére is alkalmas kemencében "közösségi szeretetsütéseket" is fognak tartani – ahogy az átadóünnepségen fogalmaztak.

Az épületben emellett Herbárium várja a látogatókat helyi és környékbeli termelők egészséget szolgáló készítményeivel és kézművesek remekeivel. Az udvaron fekvő Gyógyító óriás a gyógynövényekkel kapcsolatos ismereteket illusztrálja igen plasztikusan: ugyanis az egyes részeiben olyan gyógynövények kaptak helyet, melyek az adott testrészre hatnak jótékonyan. A kitisztított patakmederben folyik a víz, és forgatja a malomkereket, az épület mögött pedig fűszerkerteket találunk. A malomtól indulva, a János-forrás mentén sétányt alakítottak ki.

Forrás: facebook.com/gyenesdias

Az épületet átadva Gál Lajos polgármester felidézte a malom múltját és a felújítás részleteit. Az épületben hosszú évtizedekig működött a malom, majd a 20. században államosították, kiállítást rendeztek be benne, később lakásokat alakítottak ki, melyek idővel magántulajdonba kerültek, mígnem a tulajdonosok néhány éve odaajándékozták az önkormányzatnak az épületet. A település azóta tervezi a felújítást, mely most több pályázat és önkormányzati önerő segítségével, összesen közel 90 millió forintos ráfordítással készült el.

A Pékmúzeum és Herbárium májustól minden hétvégén, június elejétől szeptember végéig keddtől-vasárnapig, október elejétől – december végéig pedig hétvégente lesz látogatható, belépődíj nélkül.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek