Véget vet az építkezési láznak ez a balatoni település

Hétfőtől Paloznak teljes területén tilos lesz telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, elbontani és más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött változtatást végrehajtani. Az akár három éven át is fennmaradó tilalom alól csak a már bejelentett, vagy engedéllyel rendelkező, folyamatban lévő ügyek kaphatnak felmentést - adja hírül a balatontipp.hu.

Paloznak látképeForrás: Paloznaki Önkormányzat/commons.wikimedia.org

Mint írják, a február 15-én életbe lépő tiltásokról az önkormányzat honlapjának építési ügyekkel foglalkozó részén olvasható egy közlemény. A lap megtudta, hogy a döntést személyesen Czeglédy Ákos polgármester hozta a járvány miatt a képviselő-testület hatáskörében eljárva, mint mondja, az egyre súlyosabb építési láz miatt régóta készültek a drasztikus lépésre. Most lett meg a jogi háttere annak, hogy a település bel- és külterületére egyaránt érvényes "változtatási tilalmat" elrendeljék.

Hozzátette, hogy míg korábban egy adott 200 méteres körzetben nyolc éven keresztül körülbelül egy építkezés volt, most egy év alatt nyolc van. Úgy látják, hogy boldog-boldogtalan épít, mert pillanatnyilag jó ötletnek tűnik, de közben nem sokan nem gondolják végig, hogy valóban szükségük van-e a házra, ki tudják-e használni, és hosszú távon mit okoz a községnek az, hogy üresen áll az épület.

A polgármester azt mondta, nagyon szívesen fogadnak mindenkit, de azt szeretnék, hogy Paloznakon azok építkezzenek, akik ott akarnak letelepedni, lakni. Mint hozzátette, megértik azt is, ha valaki nem tud odaköltözni, de akkor nyaralót is csak akkor építsen, ha minden szabad hétvégéjét Paloznakon szeretné eltölteni.

Megemlítette a közműveket is, melyek nem tudnak kiszolgálni ekkora igényeket, és felelevenítette, hogy nyáron és ősszel kéthetes rendszerességgel voltak csőtörések az ivóvíz-vezetéknél, de ugyanígy problémák merültek fel a szennyvízhálózattal is, ami 25 évvel ezelőtt feleennyi állandó lakosra épült ki, a nyaralókról nem is beszélve. Az E.on szintén nem győzi bővíteni a hálózatot. Volt olyan építkezés is, amelynél azt mondták, hogy három évet kell várni a megfelelő áramszolgáltatásra, ami egy nagyobb fejlesztés keretében valósul majd meg.

Mint a cikkből kiderül, a változtatási tilalom maximum három évre rendelhető el, ezalatt a Völgyzugoly Műhely vizsgálja felül a településrendezési terveket, amelyeken szükség esetén változtatnak majd. Szeretnék megőrizni Paloznak falusias jellegét, és nem szeretnénk, ha a község kertvárosias területté alakulna. Szeretnénk megerősíteni a szőlőterületek védelmét is, hogy megakadályozzák a még meglévő területek feldarabolását, beépítését.

Ha valaki bejelentés nélkül, vagy a változtatási tilalmat megsértve építkezni kezd, az önkormányzat településképi kötelezési eljárást indíthat egymillió forintos büntetési lehetőséggel. Ugyanígy az építési hatóság, a kormányhivatal is bontást rendelhet el, büntetést szabhat ki. Itt az érintett ráadásul nem is vitatkozhat, mert az általános tilalom minden építésre kiterjed. Mint a polgármester hozzátette, "egy kemence még belefér, de egy úgymond "szerszámos kamráról" már szó sem lehet".

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek