Ettől a beruházástól várják a Balaton vízminőségének javulását

Több mint 3 milliárd forintos fejlesztést végeznek a Balaton vízminősége érdekében. A beruházás révén többek közt a Balatonba érkező vízfolyások megfelelő szűrését biztosító rendszerek korszerűsítése és reaktiválása történik meg.

A Balaton vízmennyisége 1800 millió m³, 2,2 év alatt „cserélődik ki"Forrás: csanyiga/Pixabay

A Balaton északi partján, a Balaton-felvidékről a tó felé igyekvő vízfolyások nagy mennyiségű lebegtetett és görgetett hordalékot szállítanak, amely a torkolati szakaszok lassú feltöltődéséhez vezet. A dombvidéki vízfolyásokra épített hordalékfogó tározókban a vízfolyás sebessége lelassul, a szállított hordalék emiatt lerakódik. A létesítmények az elmúlt évtizedekben felteltek, feliszapolódtak, funkciójukat már nem tudják betölteni, a szállított hordalék a Balaton medrében szétterülve hordalékkúpokat alkot.

A projekt során a feltelt, már funkcióját betölteni nem tudó létesítményeket felmérik, majd karbantartási munkálatok után reaktiválják. Az átfogó beruházást a Szabadics Építőipari Zrt. hajtja végre nettó 3,249 milliárd forintból.

A FEJLESZTÉS HÁROM RÉSZPROJEKTET TARTALMAZ

1. A Lesence-patak rendszerének fejlesztése Szigliget, Badacsonytördemic, Raposka, Kisapáti, Hegymagas, Balatonederics és Nemesvita településeket érinti a Balaton-felvidék nyugati térségében
2. A Kis-Balaton nagyműtárgyainak rekonstrukciója Keszthely és Zalakaros térségét érinti
3. A kisvízfolyások műtárgyainak rekonstrukciója nevű projektrész pedig Lovas, Szigliget, Ábrahámhegy, Örvényes, Balatonfüred és Palóznak térségére vonatkozik
A beruházás során uszadék- és olajfogó műtárgyakat fejlesztenek, csatornamedret stabilizálnak, monitoring állomásokat létesítenek, kotrást végeznek, kezelőépületet, kezelőhídat és bekötőutat újítanak fel – írja a csodalatosbalaton.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek