Ettől a beruházástól várják a Balaton vízminőségének javulását

  Több mint 3 milliárd forintos fejlesztést végeznek a Balaton vízminősége érdekében. A beruházás révén többek közt a Balatonba érkező vízfolyások megfelelő szűrését biztosító rendszerek korszerűsítése és reaktiválása történik meg.

  A Balaton vízmennyisége 1800 millió m³, 2,2 év alatt „cserélődik ki"Forrás: csanyiga/Pixabay

  A Balaton északi partján, a Balaton-felvidékről a tó felé igyekvő vízfolyások nagy mennyiségű lebegtetett és görgetett hordalékot szállítanak, amely a torkolati szakaszok lassú feltöltődéséhez vezet. A dombvidéki vízfolyásokra épített hordalékfogó tározókban a vízfolyás sebessége lelassul, a szállított hordalék emiatt lerakódik. A létesítmények az elmúlt évtizedekben felteltek, feliszapolódtak, funkciójukat már nem tudják betölteni, a szállított hordalék a Balaton medrében szétterülve hordalékkúpokat alkot.

  A projekt során a feltelt, már funkcióját betölteni nem tudó létesítményeket felmérik, majd karbantartási munkálatok után reaktiválják. Az átfogó beruházást a Szabadics Építőipari Zrt. hajtja végre nettó 3,249 milliárd forintból.

  A FEJLESZTÉS HÁROM RÉSZPROJEKTET TARTALMAZ

  1. A Lesence-patak rendszerének fejlesztése Szigliget, Badacsonytördemic, Raposka, Kisapáti, Hegymagas, Balatonederics és Nemesvita településeket érinti a Balaton-felvidék nyugati térségében
  2. A Kis-Balaton nagyműtárgyainak rekonstrukciója Keszthely és Zalakaros térségét érinti
  3. A kisvízfolyások műtárgyainak rekonstrukciója nevű projektrész pedig Lovas, Szigliget, Ábrahámhegy, Örvényes, Balatonfüred és Palóznak térségére vonatkozik
  A beruházás során uszadék- és olajfogó műtárgyakat fejlesztenek, csatornamedret stabilizálnak, monitoring állomásokat létesítenek, kotrást végeznek, kezelőépületet, kezelőhídat és bekötőutat újítanak fel – írja a csodalatosbalaton.hu.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!