Bemutatták az első magyar fejlesztésű hidrogénhajtású kishajót

Szeptember elején mutatták be az első magyar fejlesztésű hidrogénüzemű üzemanyagcellás kishajót Balatonkenesén, a Balaton Boat Show keretében - adta hírül az MTI.

Forrás: facebook.com/kontaktelektrokft

Jelenleg is legalább 200 elektromos meghajtású hajó van a Balatonon, de az újonnan fejlesztett kishajóban az elektromos energiát nem akkumulátor biztosítja, hanem hidrogén üzemanyagcella. Az elektromos meghajtású járművek a Balaton tisztaságának megőrzése érdekében is fontosak, ezek közül pedig a hidrogén üzemanyagcellás megoldás a legnagyobb hatótávolságú és a leghatékonyabb.

Az akkumulátorról működő elektromos hajóknál ugyanis nem túl hosszú ideig - nagyjából fél vagy háromnegyed óráig - tart ki az akkumulátor, ami arra elegendő, hogy talán keresztbe át lehet szelni vele a Balatont. Egy hidrogén üzemanyagcellás meghajtású hajó hatótávolsága azonban közel 80 kilométer.

Magyarországon egyelőre nincs hidrogén üzemanyagtöltő állomás, míg Ausztriában és Németországban már működnek ilyenek, de a hidrogénüzemű üzemanyagcellás járművek megjelenése felkeltheti majd az üzemanyaggal foglalkozó cégek érdeklődését is. A hidrogén hasznos eszköz ahhoz, hogy még tisztább környezetben éljünk a jövőben.

A gyártó pécsi Kontakt-Elektro Kft. tájékoztatása szerint a Balatonkenesén bemutatott hajó súlya 950 kilogramm, hossza 6,2 méter, szélessége 2,1 méter, merülése pedig 0,5 méter, a fedélzeten 7+1 ember szállítható, maximális sebessége óránként 22 kilométer. A tüzelőanyag-cella teljesítménye 15 kilowatt, élettartama eléri a húszezer üzemórát. A hajó 2,88 kilogramm hidrogént tárol, ami 46 kilowattóra villamos energiát jelent. Ezzel teljes gázzal hajtva 3 órás menetidővel mintegy 66 kilométer utat tud megtenni, de a teljesítmény csökkentésével ez a táv növelhető.

 

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek