Ilyen mozgalmas lesz az utolsó nyári hét a Balatonnál

Az, hogy az augusztus lassan véget ér, még nem jelenti azt, hogy a jó időtől is el kell búcsúznunk, a dátumnak azonban nagyon is sok köze van ahhoz, hogy lassanként ugyan, de csendesedik az élet a Balaton környékén. Indul a tanév, jön az ősz, a nyaralók hazautaznak. De ez az utolsó hét még hivatalosan is Nyár, nagy kezdőbetűvel, tele izgalmas kulturális és családi programokkal - ráadásként pedig néhány laza túrával.

Egy családbarát főúri piknik

Keszthelyen, a Festetics-kastély kertjében rendezik meg a Park-Pikniket augusztus 28. és 30. között, vagyis az utolsó nyári hétvégén. Bár a neve piknik, nagyon sok más program is belefér ebbe a három napba a szabadtéri eszegetésen kívül – de igen, természetesen falatozni is bőséggel lehet majd.

A Festetics-kastély parkjaForrás: Uhryn Larysa/Shutterstock

Amolyan családbarát, „mindenből egy kicsit" jellegű rendezvényről van szó, ahol a parkmozitól a fényjátékig minden lesz. Szerveznek postakocsis túrákat, lesz Fanyűvő játékpark, lovasbemutatók és a könnyűzenei koncertek mellett klasszikus darabok is szólnak majd, többek között a Budapesti Vonósok Kamarazenekar előadásában. Szombaton egy városi gasztroséta várja az érdeklődőket, mely Egy órányi kalandozás a fakanalak és habverők világában címmel indul. A pikniken 1000 forintos sétálójeggyel lehet részt venni, a részletes programokért kattintson az esemény oldalára.

A gólyalábasoktól a vízirevűig

Augusztus 28. és 30. között rendezik Kapolcson a Bondoró Utcaszínház Fesztivált. És itt rögtön álljunk is meg egy pillanatra. Merthogy mi az a Bondoró, és mi köze ehhez a fesztiválhoz? Semmi misztikus nincs a dologban, a Bondoró ugyanis egy hegy, mely a falu határában húzódik, és az esemény honlapja szerint pont annyi felfedeznivalót tartogat az arra járóknak, mint maga a fesztivál. Utóbbin több műfaj előadásai közül lehet válogatni: lesz utcaszínház, cirkusz és tűzszínház is, meg bábjáték, marionett és egy rakás koncert. Ehhez jön a vásári sokadalom, sok-sok street food, meg néhány kihagyhatatlan kiállítás. Mert minket például nagyon is érdekel, hogy milyen lesz a Nem létező tárgyak kiállítása, de a Variációk Irtókapára sem hangzik kevésbé izgalmasnak.

Ami a színházi programokat illeti, jelen lesz, a teljesesség igénye nélkül, például Fabók Mancsi Bábszínháza, a Langaléta Garabonciások, a BAB Társulat és a Tűzmadarak Cirkuszcsoport. Érkezik Grecsó Krisztián, Müller Péter Sziámi, a Zuboly, míg a Kajárpéci Vízirevű büszkén mutatja be a Nyilvános Akasztás, avagy Sobri Jóska színre lép című előadását. És mivel valójában nincs olyan, hogy sok a jóból, a lista nem áll meg itt, ha érdeklik a részletek, itt mindennek utána olvashat.

Három nyugis túra

Bár a túra-időszakot augusztus végével még nemigen búcsúztatjuk, az évszakot igen. Ebből az alkalomból rendezik meg azt a nyárzáró túrát a Tihanyi-félszigeten, melynek időpontja augusztus 29. A teljes séta körülbelül három órát vesz majd igénybe, és a Gejzír-mezőkön át, a Hajóállomáson és az ezeréves barátlakosok mellett haladva visz fel az Óvár sánc tetejére. Mivel a program délután indul, a naplemente itt bónuszként jár. Alapvetően nordic walking túra lesz, de lehet felszerelés nélkül is érkezni. Ezen a linken van minden egyéb tudnivaló.

Tihany a Belső-tó irányából nézveForrás: andras_csontos/Shutterstock

A nyarat nemcsak lezárja, hanem egyben meg is köszöni az a Zalaszántóra induló Sztúpa zarándoklat, melynek kiindulási pontja Fonyód. Augusztus 30-án, délelőtt indul a túra biciklivel, mely buszozással folytatódik, majd erdei sétával zárul. A zarándoklat a buszjegyet leszámítva ingyenes, biciklit pedig mindenkinek magának kell vinnie. Az érdeklődők erre a linkre kattintva jelentkezhetnek a túrára.

HévízForrás: ivabalk/Pixabay

Hévízi-tó TT túrára hívják az érdeklődőket augusztus 28-án. A Hévízi-tó Természetvédelmi Területen tett séta körülbelül két órás lesz, a táv pedig mindössze 3 kilométer. A terület védett élővilágát ismerhetik meg a rövid kiránduláson, melyet a nemzeti park igazgatóságának természetvédelmi őre vezet. A túra ingyenes, és előzetes bejelentkezést sem kérnek, de ha valakit több részlet is érdekel, itt elolvashat minden kapcsolódó infót.

Pop-rock a vár tövében

A Várudvar Fesztivál a hónap közepe óta pörög, de attól még simán behúztak néhány nagy nevet a nyár utolsó hetére is. A várudvar jelen esetben a szigligeti várra vonatkozik, itt, a vár tövében zajlik a kéthetes rendezvénysorozat. Amellett, hogy nagyon jó koncertek lesznek, keresztül-kasul kóstolhatják a Várudvar - Gasztroplacc Szigliget kínálatát, ahol a helyi borok és a kézműves sörök mellett egy csomó street food közül válogathatnak.

A kép csak illusztráció - de azért itt is nagy hangulatra lehet számítaniForrás: scartmyart/Pixabay

Augusztus 26-tól minden napra jut egy koncert, így 26-án jön az Anna and the Barbies, valamint vendégük, a Loyal, 27-én a Bëlga őrül meg nem is kicsit – nekik is lesz vendégük, mégpedig Lil Frakk. Augusztus 28-án a Kistehén lép fel, míg 29-én a Wellhello adja a zárókoncertet. Jegyeket erre a linkre kattintva lehet venni.

A fesztivál, ami betölti a Káli-medencét

Az egyik legnagyobb haddelhadd a KŐFESZT-en lesz augusztus utolsó hetében. A pontos dátum augusztus 27-29., és az egyik legjobb dolog benne épp az, hogy bárhova is megyünk ezen a mesebeli vidéken, belebotlunk majd valamilyen programba. Mivel a fesztiválon a Káli-medence szinte minden települése részt vesz, összességében 24 helyszínnel kell számolni – ez egyébként 149 programot, illetve 64 gyerekprogramot jelent.

Az egész vidéket be kell/lehet járni a fesztivál kedvéértForrás: Halfpoint/Shutterstock

Csütörtökön érkezik a Görömbő Kompánia vásári népmese-táncháza, lesznek népi kézműves foglalkozások és fotókiállítások, pénteken óriásbábokkal is lehet találkozni, Kálloy Molnár Péter és Hrutka Róbert zenés, színházi roadshow-val áll elő, de ekkor lép fel például a Csík Zenekar is. Szombaton sem ül le a buli, ekkor többek között a Ghymesből ismert Szarka Tamás áll színpadra zenekarával, de nyitva lesz még az ellenállhatatlan nevű Pajzán meseudvar is. És ezzel még csak a mázt kapartuk meg kicsit, a programok özöne mind fent van a KŐFESZT honlapján, de ugyanitt néhány érintett településről szóló, rövid videó is gondoskodik arról, hogy egy perc gondolkodás nélkül induljunk neki a Balaton-felvidéknek. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek