Augusztusban kortárs képzőművészeti fesztivál lesz a Balatonon

Idén második alkalommal kerül megrendezésre a GARTEN című kortárs képzőművészeti fesztivál a Balaton északi partján. Kiállítások, tárlatvezetések, koncertek, kertmozi, színház és táncelőadások, valamint pódiumbeszélgetések várják a látogatókat augusztus 1. és 22. között a Veszprém megyei Lovason.

Lovas ad otthont a fesztiválnakResident_art_garten/Facebook

A központi kiállítás és vásár anyagát közel száz művész alkotásaiból állította össze a két főszervező és kurátor, Schneller János művészettörténész, valamint Bánki Ákos képzőművész. A több generációt, sokféle stílust és műfajt felvonultató tárlat átfogó képet kíván nyújtani a kortárs hazai képzőművészet palettájáról. A kiállított képanyag nyolcvan százaléka két árkategóriában, ötvenezer és százezer forint értékben kerül árusításra, írják a szervezők, honlapjukon. Megtekinthetőek és megvásárolhatóak lesznek mások mellett Fehér László, Mazzag István és Wahorn András képei. A Balaton-felvidék műtermeiből Gábor Áron, Gál András, illetve Péterfy Ábel, míg a Magyarországon élő külföldi alkotók közül Stefan Osnowski, Juraj Florek, Ludovic Thiriez és David Sutherland munkái lesznek láthatóak. A kortárs magyar fotográfusok közül Mészáros László, Bohus Réka, Neogrády-Kiss Barnabás és Hegyháti Réka fotói is szerepelnek majd a kínálatban. Az absztrakt festészet követői közül Kopasz Tamás és Bernát András képei mellett megtekinthetők lesznek Bánki Ákos festményei is.

A GARTEN 2020 vendége lesz Alföldi Róbert színművész, akivel több mint ötszáz darabos neoavantgárd fotógyűjteményéről hallhatnak beszélgetést a látogatók, de lesz beszélgetés a rendszerváltó évek műkereskedelméről is.

A kertmoziban két életrajzi ihletésű játékfilmet vetítenek: az Egon Schiele: A halál és a lányka című filmet, valamint, a Gerhard Richter életpályáján alapuló Mű szerző nélkül című alkotást láthatják a nézők.

A Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál animációs válogatásában fiatal magyar alkotók formabontó munkái lesznek láthatók. A GARTEN moziban mutatják be Lichter Péter legújabb, hatvan perces kísérleti filmjét Barokk Femina címmel, amely Nemes Z. Márió tavaly megjelent versfolyamának adaptációja.

A zene kedvelői hallhatják majd Subicz Gábor trombitást és zenésztársait, valamint hallható lesz Wahorn András és Kopasz Tamás jazzduója is. A veszprémi Monoton monokróm, valamint Szilágyi Rudolf képzőművész, zenész szintén összeállnak majd egy estére – írják a szervezők, az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek