Hétköznapi geotúrákon ismerkedhet a Balaton-felvidék ikonikus kőzeteivel

  A Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület közös nyári programsorozatának alkalmain hétköznapokon is testet-lelket pezsdítő geotúrákat tehetnek. Ez alkalommal a Balaton-felvidék ikonikus "vörösköve" mutatkozik be a mediterrán hangulatú Alsóörsön.

  Alsóörs a Somlyó-hegyi kilátóbólForrás: Solymári/wikipedia.org

  Alsóörs geológiai és kultúrtörténeti kincsei a Bakony – Balaton UNESCO Geoparkban 2016-ban elnyerték az Év Földtani Értéke címet. A geotúra első szakasza a faluban vezet, ahol a jellegzetes homokkő változatos megmunkálási formáival találkozhatnak: műemléképületek falából, támfalakból, kerítés lábazatokból, és helyi mesteremberek remekbe faragott szobraiból köszön vissza a sokoldalú alapanyag.

  A Vöröskő mellett Alsóörs szívében egy valódi kőzet-matuzsálem bukkan a felszínre, ami igazi ritkaság: az egész Balaton-felvidéken néhány pici „ablakban" van a felszínen hasonlóan öreg kőzet. A kis történelmi időutazásra alkalmat adó Török-ház, és a kora középkori alapokkal rendelkező műemléktemplom után, a temetőhöz felvezető lépcső mellett egy löszbe vájt pince falánál ismerkedhetnek ezzel a finom tapintású, „fiatal" kőzettel, egyúttal képzeletben ellátogathatnak a jégkorszak szelek szántotta világába.

  A temető régi műemlék-sírkövei között felkapaszkodnak a Somlyó-hegy kilátójába, ahol káprázatos szögből láthatják az egész Tihanyi-félszigetet, és a Balaton roppant víztömegét. Bővebb információk a túráról a Magyar Nemzeti Parkok oldalán olvashatók.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!