Egy mesebeli egzotikus szigeten köszöntik először 2024-et

Ismerjétek meg azt a helyet, ahol minden évben először üt éjfélt az óra, ahol szeretteik társaságában először üdvözlik az új esztendőt és kívánnak egymásnak minden jót 2024-re! És hogy hol búcsúzik utoljára 2023? Az is kiderül, ha velünk tartotok!

Félúton Hawaii és Ausztrália között

Nos, egy tőlünk igen távoli helyen üti el először az óra az éjfélt, hogy átlépjenek 2024-be, amiről eddig keveset hallhatunk. Egy óceáni országról, Kiribatiról van szó, ami félúton található Hawaii és Ausztrália között. Kiribati egy szigetország, amely több mint 30 szigetből és atollból áll, melyekből 21 lakott. Ezek egymástól több száz mérföldre találhatók.

Az egyik lenyűgöző atoll a sok közülForrás: AFP/Torsten Blackwood

Kiribati szigetei oly mértékben szétszórva helyezkednek el, hogy az egyetlen olyan országnak mondhatjuk a világon, amelynek mind a négy féltekén van területe. Éppen ezért a nemzetközi dátumvonalat úgy alakították ki (1995. január 1-től), hogy mindegyik szigetére vonatkozóan egységes legyen, egyéb esetben az ország keleti szigetei akár 24 órával lemaradnának a nyugati szigeteki ünnepektől.

Iskolás gyerekek a Tarawa-atoll Betio városábanForrás: AFP/Michael Field

Kiribati egykori brit gyarmat és a Nemzetközösség jelenlegi tagja 1979-ben nyerte el függetlenségét az Egyesült Királyságtól (és választotta jelenlegi nevét), így a világ egyik legfiatalabb szuverén állama a Szovjetunió és Jugoszlávia felbomlásával létrejött több tucat országon kívül. 

A sok sziget közül is ez a legelső

Ha pedig még pontosabbak szeretnénk lenni, hogy a sok szigete között melyik lép be elsőként a 2024-es évbe, akkor azt is elárulhatjuk, hogy Kiritimati-szigetének, más néven a Karácsony-sziget 5500 lakosa üdvözölheti elsőként az új esztendőt, közép-európai idő szerint délelőtt 11 órakor.

A Karácsony-sziget légi felvételrőlForrás: robertharding via AFP/Ken Gillham/Ken Gillham

A Kiritimati a „Christmas" szó gilberti nyelvű fordítása, amely a Karácsony-szigetre utal. Nevét William Mynors, a Brit Kelet-indiai Társaság Royal Mary nevű hajójának kapitánya adta, aki 1643. december 25-én, karácsony napján érkezett ide.

A Kiribati szigetcsoport vezetőjeForrás: robertharding via AFP/Tim Graham/Tim Graham

Hogyan képzeljünk el itt egy szilveszteri ünneplést? Sokkal szerényebben és csendesebben, mint a nagyvárosokban, azol tűzijátékokkal, petárdákkal, fergeteges partikkal búcsúztatják az óévet. Cserében itt szilveszterkor sokkal melegebb van, mint Európa és Észak-Amerika egyes részein. Általában 25-30 Celsius-fok közötti a hőmérsékelt, ami lehetővé teszi a sznorkelezést, az úszást vagy a horgászatot, valamint a golfozást szilveszterkor is. 

Egy hagyományos mikronéz kenu, háttérben a halászokkalForrás: AFP/Michael J. Field

Az emberek itt a nyilvános maneaba-ban (találkozóhelyen) igyülekeznek, amely ugyanolyan alakú, mint egy amerikai parki pavilon, de kókuszfából készült, tetővel. A zene és a tánc mindig is a kiribati kultúra része volt, ami valószínűleg része lesz az ország újévi ünnepségének is.

A Baker-sziget partvonala egy piroslábú szulávalForrás: Joann94024/Wikipedia
Hol köszöntik utoljára az új esztendőt?
Közép-európai idő szerint Kiritimati szigete után egy órával később, délben már Tongán is ünnepelnek, de Sydney-ben csak délután két órakor durrannak az első szilveszteri pezsgők. Nepálba este negyed 8-kor, Indiába és Sri Lankára fél nyolckor köszönt be az újév.

És mire mi megettük 2023 utolsó perceiben az óév utolsó pár virslijét, akkor New York városában közép-európai idő szerint még mindig csak az este kilenc órának megfelelő buli hangulat lesz, és Los Angeles is csak kilenc órával később lép át 2024-be.

Mivel az ünneplő időzónák láncreakciója némi hullámzást okoz a Földön, mindig kell lennie valakinek, akinek a legtovább kell várnia. 2023-ban (közép-európai idő szerint január 1-jén 12 órakor) legutolsóként az új esztendő a Csendes-óceáni Baker-szigetre és a Howland-szigetre érkezik meg. Noha ezek lakatlan szigetek, de a tény akkor is igaz: itt egyetlen órával később ér véget az óév, mint az Egyesült Államok területein.

(Forrás: worldpopulationreview.comthesun.co.uk, wikipedia)




Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek