Ma, pénteken nyit Budapest két leglátványosabb adventi vására

Advent Bazilika

November 17-től, azaz mától nyit az Advent Bazilika elnevezésű karácsonyi vásár, amelyen megújult ünnepi fénydekoráció, multimédia-kiállítás, zenei produkciók, 12 méteres karácsonyfa, fényfestés, jégpálya, kézműves és gasztronómiai kiállítók várják az érdeklődőket Budapesten, a Szent István Bazilika előtti téren.

Forrás: Adventi Ünnep a Bazilikánál/Facebook

Az Advent Bazilika karácsonyi vásár az európai régió egyik legszebb ünnepi rendezvénye; a programsorozat a 2019-ben, 2021-ben és 2022-ben elnyert Európa legjobb karácsonyi vására cím mellé tavaly a Karácsonyi vásárok állócsillaga címet is elnyerte. 

A szervezők multimédia-kiállítással készülnek: fényinstallációkkal idézik meg az Alice Csodaországban mesevilágát. Az utcazenei produkciók felköltöznek a magasba, a "nagyhütte" tetejére, hetente négyszer lesznek hallhatók kulturális produkciók gospel, folk, jazz és funk stílusú műsorokkal.

A vásár központi részén kap helyet a 12 méter magas karácsonyfa, valamint itt várja a gyerekeket az ingyenes korcsolyapálya korcsolyabérlési lehetőséggel, korcsolyaoktatással.

A látogatók minden nap, 17.30-tól félóránként gyönyörködhetnek a Bazilika homlokzatára vetített 3D fényfestésben - áll a közleményben.

A rendezvényen idén is kizárólag hazai kiállítók kapnak helyet, akik között kézműves és gasztronómiai árusok egyaránt megtalálhatóak, a hungarikumok pedig külön hangsúlyt kapnak. Önálló kiállítóhelyet kapnak Magyarország legnevesebb pincészeteinek prémium bortermékei, valamint a hazai borászati kultúra egyes tételei borpárosításként megjelennek a gasztrokiállítóknál. A szervezők idén is gondoskodtak arról, hogy mindenki megtalálhassa a pénztárcájának megfelelő étel- és italkínálatot, minden nagykonyhánál elérhető lesz naponta egy étel, amelyet 1500 forintos fix áron vásárolhatnak meg a látogatók.

Forrás: Adventi Ünnep a Bazilikánál/Facebook

A vásárban népművészek, iparművészek és modern dizájner termékeket kínáló innovatív alkotók is kiállítanak; a látványműhelyben pedig kovácsmesterek mutatják be szakmájuk fortélyait. A régmúlt időket idézi meg a Fortepannal közösen megvalósított Advent Anno című fotókiállítás, amely a pavilonok külső oldalát díszíti majd.

A szervezők közleményükben kiemelik, hogy a Bazilika előtt kap helyet a betlehemi jászol, valamint a monumentális adventi koszorú. Az Advent Bazilika idén is helyet biztosít az Ökumenikus Segélyszervezetnek, amely a vásár teljes ideje alatt várja az adományokat, a szolgálat önkéntesei a helyszínen maguk sütötte mézeskalács szívvel hálálják meg az adakozók segítő szándékát.
Az Advent Bazilika január 1-jéig várja az érdeklődőket.

Vörösmarty Classic Xmas

Mától karácsonyi díszbe öltözik a Vörösmarty tér is, a Vörösmarty Classic Xmas adventi vásár pedig újabb látványosságokat is ígér Budapest belvárosában. A tér közepén lévő Vörösmarty-szobor átlátszó "hógömbbe" burkolva áll majd, a szobor köré pedig ledfal épül, amely multimédiás információs pontként is szolgál: az információs tartalmak mellett a látogatók egy QR-kóddal aktiválható közösségi játékban is részt vehetnek.

Forrás: Budapesti Karácsonyi Vásár / Facebook

A Kristálypalotán óriási karácsonyfa dekoráció lesz látható, valamint a téren egy ingyenesen igénybe vehető kisvasút is üzemel majd: az arra felülő családok testközelből gyönyörködhetnek az Oroszlános kút ünnepi díszítésében. A látogatókat fényinstallációk is várják az Alice Csodaországban mesealakjaival.

Forrás: Vörösmarty Classic Xmas/Facebook

A hagyományos magyar étel- és italkultúra karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó ételeit kínálják a közönségnek. A szervezők idén is gondoskodtak róla, hogy mindenki a pénztárcájának megfelelő ételt, italt választhassa, lehet majd borpárosítással ajánlott menüt is választani, és minden nagykonyhánál elérhető lesz naponta egy olyan étel, amelyet 1500 forintos fix áron vásárolhatnak meg a látogatók.
A kézműves kiállítók a hagyományőrzés jegyében válogatják össze tradicionális, kézműves termékeikből álló portékájukat.

(Forrás: MTI)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek