Különleges borok és profi konyha karácsonyra - Ilyen az N28 élmény

Az elmúlt években átalakultak az ajándékozási szokásaink. Szeretünk az ünnepekkor tárgyi ajándékok, kis mütyűrök helyett élményeket adni. Legyen az egy múzeumi belépő, egy színházjegy, egy spa bérlet, vagy éppen egy ünnepi vacsora a tökéletes borokkal párosítva. Erre az ajándékra tökéletes példa a budapesti N28 Wine and Kitchen, ahova a kuriózumnak számító tételei miatt csábultunk el.

Az N28 Wine & Kitchen tavaly ősszel nyitott meg az esténként oly csillogó Nagymező utcában, ahol a színházi előadások előtt vagy után várják a borkedvelőket egy informatív kóstolóra. És a borshop munkatársai nem a levegőbe beszélnek, hiszen a helyszín megnyitása két híres, magyar borász nevéhez kapcsolódik; így nem is lehet mellébeszélés. 

Forrás: Pixeltaster/Pintér Árpád

Barta Károly – Ujvári Vivien főborász segítségével – világszínvonalú tokaji borokat készít Mádon. Szentesi József pedig a Velencei-tó északi részének vezető borásza, aki rengeteget tett az olyan ősi magyar fajták megmentéséért, mint például a csókaszőlő, a sárfehér vagy a tihanyi kék. Az ő megszállott párosuk volt az alapja annak, hogy megszületett az N28 étterem és borshop egyben.

Amellett, hogy hívogató a hely (pont annyira exkluzív hangulatú amennyire kell), rendkívül széles választékot kínál hazai, kis pincészetek izgalmas boraiból, melyeket máshol a városban nehezen lehet megtalálni.

Ezek a borok szerelemből készülnek

Az N28 alapítói megszállottjai a jó magyar boroknak és pezsgőknek. Éppen ezért a koncepció alapja az volt, hogy minél szélesebb körben mutassák be az olyan hazai borászatok kínálatát, ahol kistételes, néhol csupán pár száz, maximum ezer palackkal készült kuriózumokat készítenek. Ráadásul ezeket nem csak helyben, pohárral lehet fogyasztani. A polcokon sorakozó csodás palackok polci áron meg is vásárolhatók, így ha beleszeretünk egy tételbe, azonnal haza is vihetjük magunkkal.

A polcokon Tokaj, Etyek-Buda, Pannonhalma, Somló, Mátra, Csopak, Badacsony, Dél-Balaton, Eger, Villány, Sopron, Szekszárd és Tolna borvidékeiről találtunk borokat, valamint az alapítók saját különleges palackjaiból.

Látogatásunkkor lehetőségünk volt beszélgetni Pallaghy Annával, aki az N28 marketingjéért felel. Ő és Szentesi Katalin borász, Szentesi József lánya vezetik együtt a borshopot. Tőle tudtuk meg, hogy az N28 kínálata folyamatosan változik és bővül annak megfelelően, hogy épp hol fedeznek fel egy olyan gyöngyszemet, mely reflektorfényt kíván.

Nem a papírtól lesz egy borászat organikusan működő, hanem a hozzáállástólForrás: Pixeltaster/Pintér Árpád

Jelenleg közel 150 minőségi magyar bor, pezsgő és desszertbor sorakozik a borshopban, melynek zöme certifikált organikus, organikus szemléletű vagy természetközeli gazdálkodást végző kicsi pincészetek borai. Arra a kérdésre, hogy miszerint választanak borászatot, Anna elmondta, az egyik legfontosabb szempont, hogy a borász ne profit-, hanem minőségorientált legyen, és a szőlőre inkább kedveseként tekintsen, mint bevételi forrásra. Egy szóval, mindig olyanokat keresnek, akik szerelemből készítik a boraikat.

Ősi magyar fajták az asztalon

Aktuálisan igazi kuriózumnak számít a borshop polcain és poharaiban a Szentesi Tarcali kék, és az új évjáratos Szentesi Fekete Muskotály 2021 is, mely szőlőfajtának a Szentesi pincészet az egyetlen hazai termelője. 

Mi történt a filoxéra járvány idején?

A filoxéra, másnéven szőlőgyökértetű, egy Amerikából származó tetűféle, mely rendkívül gyorsan tud szaporodni, és temérdek mennyiségű szőlőt tönkre tesz. Európában először Franciaországban ütötte fel fejét 1863-ban. Hazánkban nem sokkal később, 1875-ben jelent meg először. Az azonnali szigorú intézkedések ellenére sem sikerült megállítani.

Az országban a filoxéra miatt a borvidékeink 40-60%-a megsemmisült. Később a vegyszeres szénkéneg kezelés lett a leghatékonyabb ellenszer ellene, illetve tisztán amerikai és direkttermő szőlőfajokat ültettek, a régiek helyére, de ezek viszont rosszabb minőségű bort adtak. Végül az egyik legjobb stratégia az oltvány létrehozása volt, vagyis a meglévő szőlőtőkére (alany) ráoltották az újat (nemes). Sok évnyi kínlódás után végül sikerült leszámolni a filoxérával, ám még hosszú időn keresztül érződött a hatása - olvasható az agrár-pályázat.hu oldalán.

Szentesi József volt az, aki először kezdett el azzal foglalkozni, hogy idehaza vajon miért maradt fenn ennyire kevés régi fajta, hiszen az olaszoknál vagy spanyoloknál több száz, de még a szomszédos horvátoknál is több mint 120 autochton fajtájtával találkozni. A budai vörös (a csókaszőlő és a kadarka házasítása) pedig egykor előkelő helyen szerepelt a bécsi borlapokon.
Mivel nem hagyta nyugodni a dolog, ezért 2003-ban telepített 300 tőkét a pécsi kutatóintézetben fennmaradt csókatőkékből, valamint tíz vörös és tíz fehér régi magyar szőlőfajtát is eltelepített nadapi birtokán –  mesélte Anna, miközben megkóstoltunk egy pohár 2021-es Fekete Muskotályt.

Olívabogyó válogatás és egy pohár 2021-es Szentesi Fekete MuskotályForrás: Travelo.hu

A sillerhez hasonló színű, ízében és illatában sárgamuskotályra emlékeztető, gyönyörű borról megtudtam, hogy spontán erjedéssel és tartályban érlelődött, vörösbor eljárással, mégsem igazán vörösbor; már annál is egy szinttel feljebb lépett. 

Ha a vacsora, vagy kóstoló közben beleszeretünk egy borba, nem éttermi, hanem polci áron vehetjük meg és vihetjük hazaForrás: Pixeltaster/Pintér Árpád

A borbárban kóstolhatunk még laska szőlőből készült borokat is, mely szintén Szentesi József egyik nagy kedvence, illetve idei, őszi újdonságok a Von Beőthy és a Pintér Csaba Pincészet borai is. 

Bort a szarvashoz, szarvast a borhoz

Az N28 borkínálata, felkészültsége és a hétköznapokon is ünnepi hangulata mellett a konyhája sem elhanyagolható. Bár a konyha nem túl nagy, de ízletes és ötletes, borokhoz hangolt fogások kerülnek ki a bent dolgozó séf kezei alól. 

Az egyik legfinomabb pintxo, ami nem tűnhetett el az étlaprólForrás: Pixeltaster/Pintér Árpád

Amint Anna és Czél László, az N28 üzletvezetője és házigazdája is mesélte, a konyha koncepciója több szempontból is érdekes. Egyrészt azért, mert a nyitás óta, a vendégek igényei szerint változtattak is rajta, meg nem is. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy a kezdeti spanyolos, mediterrán vonalról, odafigyelve átcsúsztak a magyar ízek világába, de közben megtartották azokat a pintxo fogásokat, amik eredetileg is nagy sikert arattak.

PezsgőcsomagForrás: Pixeltaster/Pintér Árpád
Borcsomagok ajándékba!
Nincs is jobb annál, mikor a karácsonyi vacsorához, vagy a vacsora utáni desszertezéshez nem kell keresgetnünk a megfelelő bort, mert a hozzáértő profik már kiválogatták nekünk. Az N28 csapata gondolt erre a problémára, és több tematikus borcsomagot is összeállított az ünnepi időszakra. Vásárolhatunk desszertekhez passzoló borsort, pezsgőcsomagot, Barta és Szentesi Pincészet csomagot, valamint ősi magyar fajták válogatást is.

A másik érdekesség pedig az étel-bor párosítások. Mivel a borbár vezetősége fontosnak tartja, hogy az üzletvezetők, a felszolgálók és a konyhai csapat is ismerjék a borokat, ezért rendszeresen tartanak  képzéseket az itteni borokról. Így amikor jön egy új bor, azt rögtön meg lehet ismerni, lehet párosítani étellel, vagy ki lehet találni egy új fogást a szezonalitástól függően. 

Szarvas gulyás, friss pikáns, de nem csípős anchó chilivel és még meleg baguettelForrás: Travelo.hu

Az egyik állandó fogásuk, amit mi is megkóstoltunk, a szarvas gulyás anchó chilivel. Ez például 2020-as Szentesi Kadarkával készült, és a poharunkba is az került. Tökéletes volt a harmónia. A gambas pil-pil pedig a sima olívaolajos fokhagyma helyett egy krémes, vajas és boros szaftban érkezett, aminek az egyik legjobb része a mártogatás volt. Ezt a fogást 2019-es Szentesi Zengővel készítették és kínálták.

Gambas pil-pil kicsit másként, Zengővel gazdagítvaForrás: Pixeltaster/Pintér Árpád

Végig tudtuk volna kóstolni az egész étlapot, ami az exkluzív helyszín ellenére kifizethető; az N28 pedig jó választás lehet egy színházi este zárásaként, vagy csúcsidőn kívül egy kis borkóstolásra egy sonka és olívabogyó tál mellé.

 



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek