Ízletes és újborral váró adventi programok Badacsonyban

A badacsonyi ködös reggelekben, amikor még a Szent György-hegyről nem látszik a táj, van valami varázslatos. 

Itt nem az jut eszünkbe, hogy hogyan jutunk be dolgozni. A Gasztrohegy vendéglátóinak köszönhetően inkább azon gondolkodhatunk, ha eljövünk egy programra, hogy mikor ülhetünk oda a tűz mellé együtt melegedni, bort kóstolni, találkozni, ünnepre várakozni. Mi már tapasztaltuk, hogy akkor is érdemes a Badacsony és a Szent György-hegy környékére kirándulni amikor kigyúlnak az adventi fények.

Most pedig mutatunk pár programlehetőséget, amikre lehet készülni, ha Badacsony irányába vennénk az irányt idén karácsonykor. A sort egy közeli, novemberi programmal kezdjük, mivel az újbor kóstolás megkerülhetetlen gasztro-program.

Badacsonyi Újbor KóstolóForrás: ©Bor, Balaton, gasztro

Idén már harmadik alkalommal rendezik meg a Hableány falain belül a Badacsonyi Újbor Kóstolót. November 19-én összejönnek a badacsonyi borászatok, és amellett, hogy az érdeklődők megkóstolhatják a 2022-es tételeket, a borászok is kicsit lazíthatnak, szakmázhatnak és egymás idei borait is megismerhetik. Kellemes időszak ez, ilyenkor megtelik a Hableány élettel, van idő találkozni és kóstolni.

Idén előszőr Mesterkurzussal is készülnek a vendéglátók - Kéknyelű Kerekasztal beszélgetésre és kóstolóra invitálják az érdeklődőket Békássy Gábor, Laposa József és Istvándy Gergely vezetésével.

A következő programpontra november 26-án kerül sor. A Borbarangolás Borvacsorát szintén a Laposa Birtok központjában, a Hableányban tartják. Lesz kóstoló, pincetúra, élőzene, vagyis egy egész estés boros program. A résztvevők évjárat-különlegességeket, és olyan szezonális és helyi hozzávalókat kóstolhatnak, mint a paszternák, a zsengebab, zeller, hurka, cukkini, fogas és vargánya. A poharakban pedig kéknyelű, furmint, rizling és pezsgő kerül.

Borbarangolás BorvacsoraForrás: ©Bor, Balaton, gasztro

És már át is értünk decemberbe, amit a Kiskarácsony vintage és borvásár indít be a Szent György-hegyen, Kisapátiban. Az első alkalom december 3-án lesz, a második Kiskarácsonyt pedig december 17-én tartják, mindkét időpontban 9 órától 19 óráig.

Kiskarácsony és MikulásForrás: Bor,Balaton,gasztro / ©szep.peter

Karácsonyi nyüzsgés, ismerős arcok, kincsvadászat, tűzgyújtás és örömzene. Vihetjük a családot, barátokat, és ha vásárolni támad kedvünk, mindenféle kedves (nem tucat) meglepetést is találhatunk. Nézzünk szét kisapáti hangulatos udvarvásárán, lépjünk be Budavári Dórihoz, Váradi Judithoz és a meghívott kiállítókhoz.

Hangulatos udvarvásáron sétálgathatunkForrás: ©Bor, Balaton, gasztro

Lesz forralt és nem forralt bor, finom falatok, zene és persze vásári hangulat: találunk majd vintage tárgyakat és apró kincseket értő szemmel válogatva, karácsonyfa díszeket, Szent György-hegyi borokat a Borbolt a völgybentől, gyönyörű gyerekkönyveket nem csak gyerekeknek a Csirimojo Kiadótól, Zsolnay, Alföldi és egyéb bögréket a Bögrementéstől, vászon tájképeket a régió csodáiról Orbán Petitől, kopogtatókat, adventi koszorúkat és díszeket a Völgy Event and Design jóvoltából. Kora dálutántól pedig Örömzene és tűzgyújtás is lesz.

Megérkezett a decemberi Gasztrohegy program is

Az idei decemberi Gasztrohegy témái a könyvekből, filmekből, mesékből vett ételek lesznek, az esemény neve pedig GasztroSZTORIK, és december 28-29-30-án kerül rá sor.

A Gasztrohegy programsorozat egyik legizgalmasabb idei tematikája a séfek és a vendégek ízlelőbimbóit és fantáziáját is megdolgoztatja majd, és ismeretlenül is ismerős világokba repíti őket. Szó szerint mesés fogások kerülnek majd az asztalra, amit még talán a Roxfort varázslói is megirigyelnének.

Karácsony a GasztrohegyenForrás: Bor, Balaton, gasztro

Mint mindig, ennél a programnál is mi tervezhetjük meg a gasztrotúránkat, és a nekünk tetsző helyszínek meglátogatásával járhatjuk be a hegyet az adott napokon. A lényeg, hogy keressük a 4 kóstolós Gasztrohegy bérleteket a TIXA-n, mely a fő helyszínekre érvényes: Laposa Birtok, Hableány, Bonvino Borbár, Borbarátok Étterem, Kisfaludy-ház Étterem. A bérleten kívül kóstolhatunk még az Istvándy Borműhelynél, az Éliás Borbirtoknál, és a Pláne badacsony borteraszon. A Gasztrohegy fogások kóstoló adagok, hogy mindig legyen miért tovább indulni! 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek