Pénteken nyitnak a karácsonyi vásárok a pesti Belvárosban

Péntektől már igazi karácsonyi hangulatban forralt borozhatunk a pesti Belvárosban, nyílnak ugyanis a Vörösmarty téri Vörösmarty Classic Xmas és a Szent István téri Advent Bazilika. 

A tavalyi advent a Vörösmarty térenFotó: Csudai Sándor - Travelo

A Vörösmarty téri karácsonyi vásár új díszbe öltözve, Vörösmarty Classic Xmas néven várja az adventezőket. A grandiózus karácsonyfa mellett a vásár egyik kiemelt látványossága lesz a Harisnyaházon díszelgő, óriási karácsonyfa dekoráció, és most mutatkozik be a Vörösmarty-szobor új takarása is, amely a korábbi, szürke nylon védőfedésre kerülve mintegy "láthatóvá teszi" a költő emlékművét. A takaráson ugyanis az eredeti szobor életnagyságú képe mellett versrészletek lesznek olvashatók magyarul, németül és angolul.

Fényfestés a Vörösmarty téri Gerbeaud Ház homlokzatán egy korábbi évbenForrás: Bartha Dorka/enbudapestem.hu

A tér népszerű attrakciójának ígérkezik az ingyenesen igénybe vehető kisvasút, amelynek utasai az Oroszlános kút ünnepi díszítésében is gyönyörködhetnek. Megújult arculattal fogadják a látogatókat a téren felállított gasztronómiai pontok és kézműves faházak is. A rendezvényen megjelenő sokszínű, tipikusan magyar kézműves tárgyi kultúra darabjait bemutató kiállítók mellett interaktív, edukációs helyszínként állítják fel azt a kézműves házat, ahol a látogatók minden nap más és más kézműves fortélyt bemutató foglalkozáson vehetnek részt.

Készülnek a melengető sültek a Vörösmarty térenFotó: Csudai Sándor - Travelo

A Vörösmarty Classic Xmas szervezői támogatói helyet biztosítanak az árva és sérült kutyákért dolgozó Vigyél Haza Alapítványnak, amely a rendezvény ideje alatt számos aktivitással várja az adakozókat.
A téren december 28-ig vásárolhatók kézműves termékek, ezt követően a készítők újév napjáig átadják helyüket a szilveszteri ünneplők sokaságának. Az Advent Bazilika január 1-jéig, a Vörösmarty Classic Xmas december 31-ig várja az érdeklődőket.

 Ahogy korábban írtuk, 2019 után tavaly (2021) másodjára is Európa legjobb karácsonyi vásárának választották az Advent Bazilikát, megelőzve többek között Bécs, Prága vagy Brüsszel karácsonyi vásárait. Idén 12 méteres karácsonyfa, fényfestés, szelfipont, jégpálya, valamint minőségi kézműves és gasztronómiai kiállítók várnak a Szent István-bazilika előtt.

Adventi Ünnep a BazilikánálForrás: facebook.com/adventiunnepabazilikanal

A streetfood és barbeque fogások mellett a magyar csárdakultúra ételeiből is kóstolhatunk: lesz többek között szarvas pörkölt, báránycsülök, gulyásleves cipóban, de 12 órán át smokerben készült tépett malac és tépett marhahússal készült szendvics is. Miután jóllaktunk, népművészek, iparművészek és a modern designer termékek közül válogathatunk ajándékokat szeretteinknek.

Az Advent Bazilika látványműhelyében kovácsmesterek mutatják be szakmájuk fortélyait, és a régmúlt időket idézi meg a Fortepannal közösen megvalósított, Advent Anno című fotókiállítás is, amely a kiállító pavilonok külső oldalát fogja díszíteni. Az Advent Bazilika idén is helyet biztosít a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, amely a vásár teljes ideje alatt várja az adományokat, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek