Ismét karácsonyillatúak lesznek a Pincefalu utcái

Aki részt vett már a hajósi pincefalu adventi pincenyitogatóján, megbizonyosodhatott róla, hogy a bor és a mézeskalács kitűnően megférnek egymás mellett, de azt is megtudhatta, hogy milyen sajt illik leginkább a karácsonyi asztalra, vagy melyik borból készül a legfinomabb forralt bor.

Forrás: Hajósi Pincefalu/Facebook

Idén december 7-én hasonló ínycsiklandó kalandok várják a Hajós-Bajai borvidékre látogatókat, akik meghitt adventi hangulatban ünnepelhetik a település borait, és az év vége különleges időszakát. A Hajós ízei - Adventi Pincenyitogató elnevezésű rendezvény immár több éve a különleges atmoszférát és a vidékre jellemző ízeket igyekszik kerek egésszé gyúrni az adventi nyitott pincék boros gazdáinak prezentációival és a borokhoz tartozó ínyencfalatokkal. Sétálgasson a bájos utcákon, melyeket fűszeres karácsonyi illatok lengnek be, és térjen be egy-egy présházba, ahol a kiszűrődő fények és hangok szíves vendéglátást ígérnek az arra járóknak.

A több mint 1200 borospince közötti tájékozódást térképek, a présházak elé tűzött zászlók és az ablakokban világító fények segítik. Aki a kóstolást választja a vezetés helyett, az kényelmes szállást is találhat valamelyik barátságos hangulatú pincepanzióban. A kóstolóra a normál jegy 4500 forint, míg az XL-es belépő 7500 forintba kerül. Bővebb információk a pincefalu honlapján és az esemény Facebook-oldalán találhatók.

Egy falu, ahol csak a bor lakik

Hajós világhírű borai mellett Európában egyedülálló, egybefüggő pincerendszeréről is híres. A Hajósi Pincefalu 24 kacskaringós útból és mintegy 1256 pincéből áll, a legöregebb ezek közül 1840-ben épült. A falu központjában, az egykori uradalmi pince épületében szeptember nyílt meg Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont, ami állandó kiállítással és helyi borokból álló kóstolókkal várja az érdeklődőket, akik innen indulva fedezhetik fel a fehérre meszelt kis présházakat.

Forrás: hajosi-pincefalu.hu

A 3000 lelkes Hajóson szinte minden családhoz tartozik legalább egy pince. Így van ez a Kovács Pince esetében is, akik a szőlő és a borok szeretetére építették 1970-ben a borturisztikai vállalkozásukat, amit ma már a második generáció vezet. A borvidék másik meghatározó családi borászata a Szemerey Pince, amelynek tulajdonában lévő autentikus présháza és pincéje már a 19. században is rendszeresen megtelt édes musttal és jó fajta borral. 

Amennyiben szeretünk olyan emberek társaságában lenni, akik imádják a szakmájukat, a hivatásukat, és ezt az eszmét tovább is tudják adni, akkor érdemes bekopogni a Sziegl Pincészethez is. Sziegl Balázs és felesége 2015 januárjában költöztek Hajósra, ahol saját pincészetet alapítottak. 

A Duna Borút
Idén útjára indult egy olyan turisztikai kezdeményezés, mely bizonyára sokakat megmozgat majd, és amelynek a Hajós-Bajai borvidék is része. Ez nem más, mint a Duna Borút névre keresztelt útvonal, mely az Alföldön keresztül a szerb-magyar határon is átívelve a magyar lakta területek legjobb borvidékeire kalauzolja az érdeklődőket. A kezdeményezésben résztvevő negyven borászat nemcsak borkóstolót, hanem szállást, kulturális programokat és kulináris élményeket is kínál a kalandoroknak, akik egy borturisztikai útlevélen pecsételhetik le, melyik célállomást keresték fel. Lehet-e jobb apropót találni arra, hogy a soron következő túrát ide szervezzük?

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek