Decemberi ünnepek a karácsonyon túl – Ez vár ránk a nagyvilágban

Bár a legtöbb ember akkor is ünnepli valamilyen módon a karácsonyt, ha nem kimondottan része a kultúrájának, vagy nem hisz az ünnep mögötti vallásos misztikumban, azt azért nem szabad elfelejteni, hogy az adventi időszakon és a karácsonyon kívül más ünnepeket is tartanak decemberben. Japánban például egy sor fesztivált rendeznek ilyenkor, Indiában Buddha megvilágosodását ünneplik és örömükben hőlégballonokat eregetnek, Kecelen pedig virágfesztivált szerveznek. Nézzünk is körül, mi mindent találunk még!

Indiában, az ország északnyugati részén található Gudzsarát államban 2019 novemberétől egészen 2020 februárjáig ünneplik a Rann Mahotsav (Rann Ustav) ünnepét. A hosszúra nyúló fesztiválnak a világ egyik legnagyobb sóssivataga, Kutch ad otthont, a rendezvény célja többek között, hogy életben tartsa és megmutassa az autentikus gudzsaráti kultúra minden aspektusát. Az évről évre visszatérő utazók beszámolói alapján fantasztikus kulturális kavalkádot képzelhetünk el, ahol megjelenik India összes színes, vibráló népi hagyománya. Láthatunk performanszokat, kalandos sporteseményeket és versenyeket, emellett népzenei előadásokat is meghallgathatunk. Ezeket az élményeket pedig keretbe foglalják a helyi ételek és a vendégszeretet. Ennek köszönhetően a Rann Mahotsavot India egyik legkedveltebb és leglélekemelőbb fesztiváljaként tartják számon.

Előadók a Runn Ustav időszakában, KutchbanForrás: Shutterstock.com / mridulablog

A Hornbill Fesztivál szintén decemberi örömünnep Indiában, itt Nágaföld népi előadói és az állam harcos törzseinek képviselői gyűlnek össze. A 2019. december 1-től 10-ig tartó eseményt Kisama falujában és annak környékén rendezik, ami körülbelül 12 kilométerre fekszik Kohimától, a fővárostól. A fesztivál ideje alatt az érdeklődők láthatnak majd törzsi és harci táncokat, vadászrituálékat, kóstolhatnak rizssört és helyi ételeket, illetve lesz éjszakai piac is. Ráadásként pedig a Hornbill Nemzeti Rock Koncerten tombolhat a közönség.

A harmadik indiai, decemberi fesztivál se nem kulturális, se nem vallásos; csupán a szórakozás kedvéért jött létre, és azért, hogy a világ rácsodálkozhasson az eget beborító hőlégballonok látványára. Karnatáka állam nemzetközi összejövetelét a Karnataka Tourism szervezi Maiszúr, Hampi történelmi településének és Bidarnak a területén, mely utóbbi dombtetőn helyezkedik el. A Hőlégballon Fesztivál december végén, négy napon keresztül várja az érdeklődőket.

A Bodhi Day ünnepléseForrás: Shutterstock.com / Korkusung

A Bodhi Day ünnepe nem koncentrálódik egyetlen városra, sőt országra sem. Azt a napot, amikor Buddha a legendák szerint megvilágosodott, december 8-án ünneplik Dél-Kelet Ázsiában mindenhol, bele értve Indiát, Kínát és Vietnamot is. A történetek szerint Siddhartha Gautama egy nagyon öreg fügefa alatt érte el a megvilágosodást valahol az indiai Bihar államában, Bodh Gaya területén. A Bodhi szó szanszkritül megvilágosodást jelent, az anekdotikus fát pedig ez alapján Bodhi fának nevezték el. 

Az ünnep alkalmával a hívők a meditációra és Buddha tanainak olvasására fókuszálnak, teát és süteményt, illetve riszt és tejet fogyasztanak. Egyesek színes fényfüzéreket tesznek ki az otthonukban, ezzel is jelezve, hogy a megvilágosodásnak sok útja van.

Naplemente az amerikai Stonehenge-nélForrás: Shutterstock.com / Marie N Sapienza

December 21-e a téli napforduló, vagyis az év legrövidebb nappalának dátuma, mely az északi féltekén a csillagászati tél kezdetét jelenti. Ilyenkor a Nap közvetlenül a Baktérítő fölött delel, vagyis a téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé kezd mozogni. A pogányok ezt a napot a Yule fesztivállal ünnepelték. Tüzet gyújtottak, lakomáztak, és örvendtek a Nap visszatérésének. A kelták ezen a napon a sötétséget és a gonosz szellemeket igyekeztek elűzni, rítusaik többsége szépen lassan belesimult a mostani karácsonyi szokások közé. Kínában ezt a napot a családdal együtt igyekeznek tölteni az emberek, az asztalra pedig szinte mindenhol a TangYuan kerül, ami pici, édes rizsgombóckákat jelent. 

A Hagoita-Ichi Fesztivál kiállítói nem egyszerű árusokForrás: Shutterstock.com / yukihipo

Japánban olyan sok, különféle apró fesztivált rendeznek decemberben, hogy szinte lehetetlen egyet kiválasztani, de a Hagoita-Ichi Fesztivált azért mégiscsak sikerült kiemelni a sorból, mivel nem mindennapi helyszínnel és érdekességgel csalogatja a látogatókat. A 2019. december 17. és 19. között megrendezett fesztivál Tokió egyik kedvenc látványossága. A csodálatos Senso-ji szentélynél felállított faházakban ezerszámra találnak szépen megmunkált faütőket, vagy -lapátokat, amiket az ősi időkben rituális eszközként, a gonosz szellemek és démonok elűzésére használtak. Azután a Muromachi periódus idején kissé átalakult a jelentésük, ugyanis formájukból adódóan hozzájuk kötődött egy újévi játék, a hanetsuki, ami majdnem olyan mint a tollaslabda.

Egy díszesen kialakított hagoita (ütő)Forrás: Shutterstock.com / yukihipo

Az Asakusa negyedben magasodó szentélynél azonban inkább művészi értékű darabokat lehet vásárolni. Ha mi egyszer egy ilyenre rátehetnénk a kezünket, biztos nem tollasoznánk vele. A fesztiválon 50 kiállító hagoitái közül válogathatunk. Mind egyedi, kézzel festett és lakkozott. A legtöbb mintát és arcot a kabuki ihlette, de találhatunk Jégvarázsos és Hello Kittys változatokat is. Sőt néhány ötletes darabon még az angol királyné is megjelenik jellegzetes kék ruhájában. És persze a hangulatról se feledkezzünk meg, hiszen itt azért gyűlnek össze az emberek, hogy jó szerencsét kívánjanak egymásnak a jövő évre.

Virágba borult december

Nem is kicsit fura, hogy decemberben virágfesztivált ünneplünk, de Kecelen úgy megadják a módját a FLORA Virágfesztiválnak és társrendezvényének, a Keceli Országos Fazekas Kiállításnak, hogy a vendégek el is felejtik a fogvacogtató hideget. 

Forrás: Keceli Virágfesztivál / FB

A FLORA Virágfesztivált az 1980-as években rendezték meg először, lehetőséget biztosítva a helyi virágkertészetek bemutatkozására. A kicsiben indult kezdeményezés pár év alatt országos hírű fesztivállá nőtte ki magát, és látogatóinak száma ma már meghaladja a tízezer főt. Az esemény alapötletét eredetileg szakmai szempontok adták. A fő cél az volt, hogy a kiállítás lehetőséget teremtsen a kis- és nagytermelők, kereskedők bemutatkozására, üzletkötésre, árusításra, a vásárlókkal való közvetlen kapcsolattartásra. De ma már az aktuális trendeket követve újdonságok is várják a vendégeket. Idén rózsadobozok, ehető virágok, növénysimogató, virágékszerek és még világító növények is lesznek.

A hagyományosan december első hétvégéjén, idén december 6-tól 8-ig megrendezett kiállításon látható lesz a hazánkban termesztett dísznövények, vágott- és szárazvirágok szinte teljes skálája. A virágkötészeti bemutatók, ehető virágok kóstolója, borkóstolók és virágvásár mellett pedig képző- és népművészeti kiállítások is szerepelnek a programban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek