Leállhat az őrizetlen amerikai nemzeti park, annyi a rongálás

Alaposan megsínylik az amerikai nemzeti parkok is a nagy költségvetési vitát és ennek keretében az állami szervek leállását. A helyzet tömören: Donald Trump elnök költséges falat építene a déli, mexikói határra, amit a demokraták (az ellenzék) nem támogat, és addig nem szavazzák meg a költségvetést, amíg a falra elkülönített összeg ki nem kerül belőle. Patthelyzet.

Ennek sok kormányzati szerv esett áldozatul, hisz nem jönnek a bérek, a dolgozóknak pedig nem is kell felvenniük a munkát. A Guardian egy nemzeti park esetén keresztül mutatja be, hogy mennyire nem rózsás a helyzet.

Joshua Tree Nemzeti Park, USA.Forrás: Shutterstock/Gary C. Tognoni

A Joshua Tree Nemzeti Parkban 17 napja önkéntesek és a személyzet – nagyon lelkes – töredéke tartja fenn a rendet, próbálja a vécéket kulturált állapotban tartani és elvinni a szemetet. Azonban eddig bírták a munkát, a park közleményt adott ki, hogy a nem eléggé őrzött ikonikus fáikat elkezdték vandálok rongálni, szanitációs (tehát vécéügyi) problémák léptek fel,

tehát a parkot cakkumpakk be kell zárni.  

Jellemző dolog, hogy nem a személyzet hiánya a fő gond, hanem a látogatók bunkó viselkedése. Olyanról is írt a park a közleményben, hogy egyes autósok új utakat alakítottak ki, magyarán átvágtak a védett területeken. A 3200 négyzetkilométeres, tehát hatalmas dél-kaliforniai parkot a végére nyolc fő vigyázta csak.

Ugyan egyes hírek szerint ha sikerül kitakarítani, mégse zár be a park, de már a bizonytalanság se tesz jót azoknak, akik ebből élnek (pl. túravezetők). Mások attól rettegnek, mekkora károkat okozhat a törékeny ökoszisztémában, hogy senki sem őrzi a parkot, mindenki kedvére pusztíthat most.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek