Három hét alatt 21 oroszlán pusztult el egy indiai nemzeti parkban

Az indiai Gir Nemzeti Parkban, melyet azért hoztak létre az ország nyugati részén, hogy megmentsék a ritka ázsiai oroszlán, a Panthera leo persica alfaját, az elmúlt héten nyolc állat pusztult el. Ezek közül négy vírusfertőzésben, további négy pedig a kullancsok által terjesztett protozoafertőzésben múlt ki.

oroszlánok,Gir,indiaForrás: Biosphoto/Olivier Born

Bár felreppent a hír, hogy a rettegett szopornyica vírus felelős az oroszlánok egy részének haláláért, a  parkban dolgozó szakemberek szerint semmi sincs megerősítve, a vizsgálatok még folynak, és remélik, hogy nem szopornyicáról van szó. A nehezen gyógyítható szopornyica elsősorban a kutyák betegsége, de nagymacskák is áldozatául eshetnek. 1994-ben a tanzániai Szerengeti Nemzeti Parkban csaknem 1000 oroszlán pusztult el szopornyicában.

Gir erdő Nemzeti Park és Vadrezervátum (Sasan Gir)Forrás: AFP/Indranil Mukherjee

A parkban két hét alatt 13 ázsiai oroszlán pusztult el tisztázatlan módon, egy részük azonban szemlátomást a túlszaporodás okozta belharcok következtében. A tömeges pusztulás láttán 500 ember fésülte át a parkot, hogy felkutassa a többi állatot. Öt oroszlánt kezelnek jelenleg is, 31 állatot elkülönítve tartanak.

A megbetegedések csak a park egy részén fordulnak elő. A még egészséges állatokat elővigyázatosságból beoltották. Az ázsiai oroszlán az oroszlánok veszélyeztetett alfaja. A Gir erdő és környezete az egyetlen terület a világon, ahol ezek az állatok még szabadon élnek. A parkban végzett munkának köszönhetően az ázsiai oroszlánok száma az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt a védett területen. A 2015-ös számlálás szerint 523 ázsiai oroszlán élt ott, míg 1913-ban számuk még csak húsz volt.

Evés utáni lazulás, már ha épp nem kell harcolniForrás: Biosphoto/Stéphan Bonneau

A szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek annak veszélyére, hogy a populáció növekedése területi harcokhoz, a fertőzések elterjedéséhez és egyre gyakoribb ember-oroszlán találkozásokhoz vezethet. India legfelsőbb bírósága ezért 2013-ben javasolta, hogy néhány állatot helyezzenek át egy közép indiai parkba, ami azonban eddig még nem történt meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek