A Yosemite Nemzeti Parkot is be kell zárni erdőtűz miatt

  Egy két hete tomboló kaliforniai erdőtűz miatt szerda déltől négy napra bezárják a Yosemite Nemzeti Parkot.

  "A látogatói szezon csúcspontján vagyunk, nem volt könnyű meghozni ezt a döntést" - közölte Scott Gediman szóvivő, hozzátéve, hogy utoljára 1990-ben hoztak hasonló intézkedést. 

  Helikopterek igyekeznek oltani a tüzet a Yosemite Nemzeti ParkbanForrás: AFP/Noah Berger

  A parkőrök végigjárták a kemping- és más szálláshelyeket, és elrendelték kiürítésüket a nemzeti park központi völgyében, az illetékesek lemondtak legalább ezer szállásfoglalást a helyi hotelekben. Elrendelték számos helyi közösség kötelező kitelepítését is.

  Az illetékesek hangsúlyozták, hogy a nemzeti park térsége nincs közvetlen veszélyben, az intézkedést elővigyázatosságból hozták, mivel keddig 14 ezer hektár erdő vált a térségtől nyugatra két hete tomboló tűz martalékává, és a tűznek csupán 25 százalékát sikerült ellenőrzés alá vonni.

  Az erdőtűz a San Franciscótól 300 kilométerre keletre fekvő El Portal település térségében, a Sierra Nevada hegységben ütötte fel a fejét. Több mint 3300 tűzoltó 46 helikopter és két DC-10-es repülőgép segítségével oltja a tüzet. Egy tűzoltó életét vesztette és hat megsérült az oltásban.

  A meteorológusok előrejelzése szerint továbbra is igen meleg és száraz idő várható a térségben.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!