Pénztárcabarát kalandok júniusra: irány az európai Ázsia és a mediterrán Magyarország!

Mutatjuk, hova utazzon ebben a hónapban.Júniusra két olyan helyet választottunk, amelyek nem tartoznak a vágyott úticélok toplistájára - mi azonban megmutatjuk, hogy igenis ott a helyük! A havi befutóink ezúttal Grúzia és Szeged, ahol egy kis utánajárással olcsóbban is kihozható egy nyaralás, mint bármely más zsúfoltabb slágerhelyen.

Hiába közhely Grúzia kapcsán, tényleg így lehet a legjobban leírni: Európa és Ázsia határán, két világ között áll – minden értelemben. Legjobban talán a különleges írásukkal tudjuk jellemezni (ebben a cikkünkben meg is mutattuk): régi időkre visszanyúló, misztikus hely, akárcsak az ország lakóinak túlnyomó része által gyakorolt ortodox kereszténység is. Persze napjainkban Európához húzva igyekeznek felzárkózni, angolul tanulni, fejleszteni az ország infrastruktúráját, és minél vonzóbb turistacélponttá tenni.

Kezdje a nyarat a Balatonnál!
Töltse a pünkösdi hosszúhétvégét a siófoki, 57 szobás, családias, négycsillagos Residence Balaton superior hotelben, ahol az aktív pihenés mellett, különleges wellness és ínycsiklandó gasztronómiai élmények is várják. Ebben az időszakban a gyerekek részére 10 éves korig ingyenes. Vagy foglalja le nyaralását 4 éjszakára júniusban már 78 900 Ft/ főtől 1 órás ajándék sétahajózással! (X)

Egy kis ország sok arca

A sokoldalúság alatt elsősorban az igen változatos éghajlatára gondolunk. Ritka, hogy egy ekkora területen ilyen sokszínű legyen a környezet. Grúzia területe alig több mint Magyarország kétharmadáé, és mindössze 4,5 millióan lakják. Míg Magyarország egészét az egyik legismertebb éghajlat-osztályozási rendszer, a Köppen-féle besorolás szerint a mérsékelt kontinentális éghajlattal jellemezhetjük, addig Grúziában a meleg és a mérsékelt óceáni klímát, valamint a meleg és a mérsékelt kontinentális éghajlatot is élvezhetjük.

Batumi este
Galéria: Olcsón új kalandok: júniusban irány az európai Ázsia és a mediterrán Magyarország!
(Fotó: Przemysław Wollenszleger / Flickr.com)

 Ez hétköznapi nyelven forró tengerparti részt, szőlőkkel gazdagon ültetett lankákat, hófödte hegycsúcsokkal magasodó hegyeket jelent. Grúzia legmagasabb csúcsa az 5201 méteres Skara, de a Kis-Kaukázus egyébként is a hegymászók kedvelt célpontja.

Ortodox templomok, szocialista emlékek, vadregényes környezet

Ha a két legismertebb grúz várost, Kutaiszit és Tbiliszit mondjuk be ismerőseinknek, mint nyaralásunk úticélját, biztosan nézni fognak egy nagyot. Pedig ebben az országban még egy átlag magyar turista is dőzsölhet, ráadásul a vendéglátást olyan vendégszeretet öleli körbe, hogy azt sok országot megjárt utazók is kiemelik. Ugyanakkor fel kell készülni arra is, hogy nagy szegénységgel is találkozni fogunk, koldusokkal és guggolós vécékkel, különösen, ha az egész országot szeretnénk felfedezni. Tbilisziről itt olvashatja úti ajánlónkat, de Kutaiszi is megér egy misét.

Tbiliszi eszméletlen jó színekben
Galéria: Olcsón új kalandok: júniusban irány az európai Ázsia és a mediterrán Magyarország!
(Fotó: Mariusz Kluzniak / Flickr.com)

Ha a tengerre vágyunk: Bakumi

Pontosabban ha tengerpartra vágyunk napsütéssel, pálmafákkal, egzotikus növényekkel és a háttérben festőien magasodó fenyves havasokkal – mert Grúzia tényleg változatos. Batumiban, a népszerű nyaralóhelyen olyan baráti árakon lazulhatunk a tengerparton, amilyenre nyugatabbra nincs lehetőségünk. Természetesen ne egy Cannes-ra számítsunk, de a kikapcsolódásra tökéletesen alkalmas. A viszonylagos kiépítetlensége miatt sokak számára talán vonzóbb is lehet, mint a nyaralóktól hemzsegő turistaparadicsomok.

Fapadossal Grúziába
A Wizzair hetente kétszer indít járatot Grúziába. Nem a fővárosba Tbiliszibe, hanem az ország nyugati részében található Kutaiszibe járnak fapadosok Budapestről. A gépekkel hétfőn és csütörtökön utazhatunk oda, visszafelé pedig kedden és szombaton jár.

Minden esélyünk megvan a jó időre: Szeged

Pécset és Szegedet is szokás napfényben gazdag, "mediterrán" magyar városnak nevezni – mi most azonban az utóbbit ajánljuk. Pécs egyébként kicsit délebben fekszik, mint Szeged, de meteorológiai tény, hogy Szeged dicsekedhet el a legtöbb napsütéses órával éves összesítésben.

Szeged egyik jelképe, a dóm
Galéria: Olcsón új kalandok: júniusban irány az európai Ázsia és a mediterrán Magyarország!
(Fotó: Pedro Lozano / Flickr.com)

 A borfesztiválnak már vége, az augusztusi Szegedi Ifjúsági Napok még csak a jövő, de mivel a Szegeden tanuló egyetemisták nagy része már hazautazott a nyárra: talán most a legjobb a városban lazulni. A Tisza és a Maros találkozásánál fekvő megyeszékhelyről elsőre biztosan a folyóparton ráérős sétálgatás és a szegedi dóm ugranak be. Ha azonban kipipáltuk a kötelező látnivalókat – tavalyi 10-es listánk itt –, és megvolt Szeged hat fürdőjéből legalább egy, jöhetnek a következők.

Orosházi nyár 2017
Töltsd a nyarat Gyopároson! Május és augusztus között majdnem minden hétvégén izgalmas programokkal és rendezvényekkel várunk a Dél-Alföld szívében, Orosháza belvárosában, illetve a Gyopárosi Gyógy-, Park- és Élményfürdőben. (X)

Hópárducok és szurikáták: irány a vadaspark

A belvárostól mindössze két és fél kilométerre találjuk a vadasparkot, de azt például tudta, hogy Szeged állatkertjének milyen különleges lakói vannak? Hópárduc, dél-afrikai oroszlán, puma, majmok egész serege, zebra, prérikutya, kétpúpú teve, szürkefarkas, fóka és víziló is él Szeged mellett. A park kétségtelenül legviccesebb lényei a szurikáták, de a tatuk is igazán mókásak.

Micsoda kék szemek! Hópárduckölykök
Galéria: Olcsón új kalandok: júniusban irány az európai Ázsia és a mediterrán Magyarország!
(Fotó: Szegedtourism.hu)

 Ráadásul ezen a tavaszon tele lett apróságokkal a park: a bébikenguruk már kimásztak az erszényből, és a saját lábukon ugrálnak. A törpe selyemmajmok is (ismét) szaporodtak, ennek a fajnak a kifejlett példányai mindössze tíz dekás súlyúak – képzeljük el, mennyire aprók lehetnek a legkisebbek. Juszuf, a tevecsikó már több hónapos, de ezen a tavaszon érkezett egy különleges, pusztai vadmacska, a manul is a parkba. És állatbarátok, figyelem: 2018-tól indiai elefántok is laknak a vadasparkban, akik számára óriási, 7000 négyzetméteres kifutót építenek.

Szegedi Vadaspark
Nyitva (nyáron): 9-től este 7 óráig. Cím: Szeged, Cserepes sor 47. Felnőttjegy: 1980 forint, gyermekjegy: 1300 forint, négyfős családi jegy: 4600 forint. További infók itt.

 Szeged egyre erősebb a gasztronómiában

Reggel, délben, este jól jöhet az Oliva Bisztró, ahol laza bisztrókonyhát visznek hetente változó menüvel. Nagy előnyük az utazók számára, hogy egész napos nyitva tartással várnak. Ha pedig Szeged legjobb helyére lennénk kíváncsiak, ne legyen kétségünk, a Tiszavirág éttermet bátran keressük fel. A Tiszavirág is azért ajánlható, mert a nap bármely szakában is érjünk ide, már akár kora reggel is tudunk enni. Sőt, külön reggeliző és kávézó-, és csak ebéd- vagy vacsoraidőben nyitva tartó étteremrésszel is várnak.

Galéria: Olcsón új kalandok: júniusban irány az európai Ázsia és a mediterrán Magyarország!Fotó: Tiszavirag.hu

 És ha már mediterrán életérzés: el kell mondanunk, hogy már nem csak Budapesten találunk igazi nápolyi pizzát. Arra a szupervékony, egy-két percig sült pizzára gondolunk, amilyen sokáig egész Magyarországon nem volt, de végre egyre több helyen bukkan fel az országban. A Mia Italia Szegeden pont ilyen pizzát kínál, néhány sarokra a Dugonics tértől és az Aradi vértanúk terétől.

Kürtős kalács 2017
Galéria: Olcsón új kalandok: júniusban irány az európai Ázsia és a mediterrán Magyarország!
(Fotó: Street Cakes Szeged Facebook)

 Pár tíz méterre innen, szintén jó választás lehet jártunkban-keltünkben a Cirmi Kézműves Gasztrokocsma, ahol a kortárs street food slágereivel lakhatunk jól két látnivaló között. Pulled pork, fajita, bajor kolbászos hotdog és egy sereg kézműves hamburger várja a jelentkezőket.

Egy izgalmas, szintén utcai kaja jellegű édességessel is beújított idén tavasszal a város, a Street Cakes Szeged igazi Instagramra kívánkozó, milliókalóriás nyalánkságokat kínál, a Dugonics tér túl oldalán, pár sarokkal arrébb sétálva. A kívül ropogós, belül pihe-puha, friss kürtöskalácsot itt megtöltve kérhetjük, közel húszféle feltéttel tömhetjük meg, kérhetünk rá tejszínhabot és a tetejére még szórást is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek