10 ok, hogy Szegedre látogasson idén

Megújult Szegedi dóm, új sztárkiállítás, ikonikus fesztiválok, máshol nem látható állatkerti állatok, vizes programok és új, izgalmas éttermek - a Travelo még a szezon előtt körülnézett Szegeden, hogy idén tavasszal és nyáron miért érdemes a Napfény városába utazni.

1. Megújult a Szegedi dóm!

A legszuperebb az, hogy már nemcsak előre bejelentett csoportok mehetnek fel a toronyba, hanem egyedi látogatóként is megmászhatjuk a 287 lépcsőfokot, és gyönyörködhetünk Szeged 360 fokos panorámájában. Felfelé menet emeletenként videós és interaktív anyagok segítségével Szeged régmúltjával és a dóm építéstörténetével is megismerkedhetünk.

Fotó: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.

A szintén felújított altemplomban pedig egy kiállítóteret és rendezvénytermeket találunk. Itt kaptak helyet az időszaki kiállítások és az egyházmegyei gyűjtemény is. Nyáron, a tervek szerint egy zarándokbüfé is nyílik majd itt, de már most látogatható a Dömötör-torony, melyben Aba-Novák Vilmos freskóit restaurálták és visszakerült ide a keresztelő kút is.

2. Újra eredeti felállásban látható a Szegedi Szabadtéri Játékok színpada!

A munkálatok befejezése után a rendezvénysorozat színpada idén nyáron már visszakerülhet a megszokott helyére, a dóm elé. Azonban a korábbi helyéhez képest távolabb állítják fel a templomtól, így még jobban gyönyörködhetünk majd a háttérben előadás közben.

A Szegedi Szabadtéri Játékok jubileumi, 85. évadának programjában olyan darabok kerülnek műsorra, mint Wagner A bolygó hollandi operája, Victor Hugo A nyomorultak című regényének musical változata, és olyan könnyedebb musicalek is láthatók majd, mint az Ének az esőben és a Mamma mia! A szabadtéri színház további műsorairól, kiegészítő programjairól és jegyárairól bővebben itt olvashat.

Nézőtér a dómmal Galéria: SzegedFotó: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.

3. Újabb sztárkiállítás érkezik a szegedi Móra Ferenc Múzeumba

A 2014-es évben rekordlátogatottságot eredményező, A fáraók Egyiptoma című kiállítást 114 ezren nézték meg. Ezzel pedig múzeumtörténelmet is írt hazánkban a Móra Ferenc Múzeum: vidéki múzeum időszaki tárlatán még soha nem jártak ennyien. A 2016-os év hasonló szenzációjának a Pompei-kiállítás ígérkezik.

Galéria: SzegedFotó: Móra Ferenc Múzeum

A múzeumok éjszakáján nyitó tárlat anyaga korábban csak a világ nagy múzeumaiban - köztük 2013-ban a British Museumban - volt látható. A szegedi kiállítás nagyságát mutatja, hogy három helyszínére 120 tárgy érkezik Nápolyból, amelyet Szombathelyről, az Aquincumból és a Nemzeti Múzeumból kölcsönzött tárgyakkal egészítenek ki. Ezek együtt adnak majd áttekintést az első századból származó, Magyarországon előkerült római leletekről is. A tárlat ugyanúgy bemutatja a gladiátorok, mint az előkelők életét, de témái között az erotika is szerepet kap.

4. Baby boom és máshol nem látható állatok a Szegedi Vadasparkban

Egy szegedi túrából vétek lenne kihagyni a vadasparkot, mostanában meg aztán pláne. Az utóbbi hónapok újszülött kisállatai között voltak például sörényes farkasok, kacagó hiénák, labdává változó tatukölykök, és ötven év kihagyás után újra találkozhatunk magyar állatkertben havasi mormotákkal. A négyfős mormotacsapatot Amszterdamból szerezte be a vadaspark 2015-ben.

A Szegedi Vadaspark egyik új lakója, a sörényes farkaskölyök
Galéria: Szeged
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

5. Itt szeretik a fákat

Miközben Budapesten a Városligetben, a Római-parton és a József nádor téren is irtják a fákat, Szegeden csak a tavalyi évben nyolcszáz fát ültettek. A csongrádi megyeszékhelyen a nagyobb uniós támogatással megvalósult beruházásoknál eddig is növekedett a zöldterület nagysága, így az elmúlt évek során négyezerrel több fa lett Szegeden.

6. Fesztiválváros

És most nemcsak az egyik legrégebbi hazai ifjúsági zenei fesztiválra, a Szegedi Ifjúsági Napokra gondolunk, hanem egy sor más rendezvényre is! Mert ott van például a Tiszai Halfesztivál, vagy a Szegedi Borfesztivál, de nagy kedvencünk, a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének Lótusznapok rendezvénye is, amit idén nyolcadik alkalommal rendeznek a tóban megújuló indiai lótusz virágzásának tiszteletére. A rendezvény két napján távol-keleti hangulattal – zenével, tánccal, hangfürdővel, meditációs koncerttel – várják a látogatókat a füvészkertben.

7. Vizes programok az egész családnak

Szeged fürdőibe három gyógyforrásból kerül víz. A dél-alföldi régió első hévízforrásaként ismert Anna-kútnál bárki meg is kóstolhatja az egyik gyógyító erejű vizet. A kútból egyébként hideg és meleg víz is folyik, utóbbi az emésztőrendszer betegségeit gyógyítja, de bél-, vese- és hólyagbetegségek, valamint a Basedow-kór megelőzésére is ajánlott.

Anna-kút, ahol megkóstolhatjuk az egyik gyógyító hatású vizet
Galéria: Szeged
Fotó: Indafotó / k-atys

A Napfényfürdő Aquapolis élményfürdőjében pedig a csúszdák szerelmesei találnak maguknak programot: az aquapark büszkesége a harmincméteres toronyból induló, lifttel megközelíthető 272 méter hosszú, zárt óriáscsúszda – ez Európa egész évben üzemelő vízi testcsúszdái között a leghosszabb. Persze a kilenc csúszda között vannak kisebbek is, például egy különleges, hagyma alakú, és van lankásabb családi csúszda is. A kisebbeket pedig egy aprócska gyerekmedence várja két bébicsúszdával.

Napfényfürdő Aquapolis
Galéria: Szeged
Fotó: Napfényfürdő Aquapolis Szeged

8. Éttermekben is új trendek

A halászlét persze muszáj megkóstolni, de a jóból is megárt a sok! Hiszen Szegeden sem marad már éhen, aki a hagyományos konyha helyett a modern trendeket követ. Gourmet étterem a Tiszavirág pár évvel ezelőtti nyitása óta már eddig is volt Szegeden, legutóbb azonban könnyebb fogások után indultunk, és szerencsével is jártunk. A Szegedi Nemzeti Színház szomszédságában például Kajak néven nyílt meg nemrég egy jó kis bisztróétterem, míg a Süti Nem Süti cukrászdában házi limonádékat ittunk, és a süteményeik között cukormenteseket is találtunk.

9. Szecessziós épület, modern kiállítások

Szegeden a kultúrturisták is gyorsan megtalálják számításukat. Különösen akkor, ha a város egyik legszebb szecessziós épülete felé veszik az irányt, ugyanis a pár éve felújított Reök-palotában rendszeresen tartanak kiállításokat.

Fotó: Szeged Tourinform

A jelenleg futó Szín-Forma-Tér válogatása a magyar képzőművészet geometrikus törekvéseibe nyújt bepillantást, a nyári időszakban pedig a hazai kortárs festészet keresztmetszetét bemutató XV. Táblaképfestészeti Biennálé kap helyet az épületben.

10. Tiszavirágzás, egy veszélyeztetett természeti csoda

A tiszavirágzás ma már egy egészen egyedi jelenség, amit ráadásul komolyan veszélyeztet a modern kor. Így aztán egyáltalán nem biztos, hogy sok év múlva is ugyanígy megnézhetjük majd! A tiszavirág és a vele rokon fajok az ipari forradalom előtt még egész Európában előfordultak, a szennyezések miatt azonban ma már csak a Tiszán és a mellékfolyóin figyelhetők meg. És bár a kérészek védettek, állományukat a vízszennyezés és a folyómeder kikövezése is veszélyezteti. Nézegessen képeket a tavalyi tiszavirágzásról itt.

Kollégánk a Tourinform Szeged vendégeként nézett körül Szegeden.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Így épül a hatalmas Pompeji kiállítás Szegeden
240 négyzetméternyi gipszkarton, fél kilométernyi fémváz és több mint 120 liternyi festék - már javában épül a Pompeji-kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban és a Fekete házban.

Kupleráj épül a szegedi múzeumban
Kuplerájt építenek a szegedi Fekete házban: a nyáron megnyíló Pompeji-kiállítás 18 karikás, felnőtteknek szóló terme az ókori római erotikát mutatja be.

Kétszintes kifutót kaptak a Szegedi Vadaspark új kedvencei
Feketefarkú prérikutyákat bemutató kifutót adtak át vasárnap a Szegedi Vadasparkban, a kolóniákban élő rágcsálók egy észak-amerikai kúszósüllel osztják meg tágas lakhelyüket.

Így újult meg a Szegedi Szabadtéri Játékok fesztiválhelyszíne
A Fogadalmi templom rekonstrukcióját követően megújult a Szegedi Szabadtéri Játékok fesztiválhelyszíne a Dóm téren.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek