Hat igazi piac a nagyvilágból, amiket egyszer látni kell

Odáig van a piacok nyüzsgő kavalkádjáért? Titokban mindig ez az, amit a leginkább vár a nyaralásból? Akkor az alábbi összeállításunkat imádni fogja. Jöjjenek a világ legizgalmasabb piacai - boszorkánypiacon innen és úszó piacon túl.

Bárhová is utazzon, ha igazán szeretné megismerni a helyi kultúrát, a nyelvet, és nem utolsó sorban a gasztronómiát, akkor a piacon a helye! A piac tökéletes hely egy kis hűsölésre, ha már elfáradt a városnézésben, de tud valami olyat is, amit szinte semmilyen más tér nem: megteremti azt a közeget, ahol még turistaként is beavatottnak érezhetjük magunkat. És hogy mi a titok? Talán az alkudozás művészete, talán valami egészen más. Egy azonban biztos: az alábbi hat piacot élete végéig emlegetni fogja, ha egyszer eljut ide.

Úszó piac Bangkoknál

Bangkoktól száz kilométerre, délnyugatra található Thaiföld legnagyobb úszó piaca, amelyet egyben a világ egyik legkülönlegesebb piacaként szokás emlegetni. Ezt ugyanis nem egy egyszerű, cölöpökre épült vásártérként kell elképzelni. A piac valójában folyamatosan mozgó hajók sokaságából áll: innen árulják a helyiek a portékáikat és a vásárlók is hajón közlekedve tudják őket megközelíteni a vízen. Izgalmasan hangzik, igaz?

Úszó piac BangkoknálGaléria: A világ hat legütősebb piacaFotó: Biljana Molan Klisarova / Europress / Getty

Az autentikus, főtt ételektől kezdve a keleti szöveteken át a legkülönbözőbb dísztárgyakig mindent kapni itt, és ahogyan az lenni szokott, a piac már rég túlterjeszkedett magán. Az árusok bódéi már a csatornához vezető utcákat is benépesítették, és valójában nem is tudni pontosan, hogy mi volt itt előbb: a szárazföldi vagy a vízi piac. Ha szeretnék elkerülni a nagy meleget és a turistaáradatot, érdemes minél korábban célba venniük a Damnoen Saduakot, hiszen a vízről délben már el is tűnnek az árusok.

Éjszakai halazás Hongkongban

Piacozni nappal is hatalmas buli, de éjjel még inkább. Így hát nem csoda, hogy Hongkongban is az egyik legnépszerűbb látnivalónak számít a Temple Street-i éjszakai piac, ahol sötétedés után indul csak be az élet. A piac többek között arról is híres, hogy itt gyakorlatilag az összes világmárka utánzata fellelhető valamilyen formában, de ennél azért sokkal több meglepetést tartogat.

Éjszakai halazás HongkongbanGaléria: A világ hat legütősebb piacaFotó: Bloomberg / Europress / Getty

A legnagyobb szenzációnak kétség kívül a különböző halas éttermek számítanak, ahol a vendégek szeme láttára sütik ki az előre kiválasztott élő halakat és tengeri herkentyűket, ami azért mégiscsak bizalomgerjesztőbb, mint teljesen beazonosíthatatlan ételek közül válogatni. De ha csak nézelődne egyet, akkor sem fog unatkozni a piacon: a műanyag sámlikon ücsörgő, teát szürcsölő hongkongiak beszélgetéseit hallgatni legalább akkora élmény, mint végigkóstolni a helyi specialitásokat. A piacra érdemes már kora este kilátogatni, mert hivatalosan éjfélkor zárnak a standok, bár néhány árus hajnalig is nyitva tart.

Hugh Grant nyomában, Londonban

Ha a sztárparádéért nem is rajong mindenki, de a híres filmek emblematikus helyszíneit a többség bizony szereti felkutatni. Ha tehát Londonban jár, túl van a kötelező körökön, és szívesen harapna egy jót, irány Notting Hill és a Portobello piac!

Portobello, LondonGaléria: A világ hat legütősebb piacaFotó: Alex Segre / Europress / Getty

Ha még mindig nem ugrott be, segítünk: itt forgatták a Sztárom a párom című film kultikus jelenetét Hugh Granttel, aki a piacon keringve próbálja kiverni a fejéből Julia Robertset – leginkább kevesebb sikerrel. Ezért ha szerelmi bánat ellen nem is, éhség ellen tökéletes a Portobello, amit alátámaszt az a tény, hogy még a londoniak közül is sokan ide járnak ebédelni. Ha pedig jól laktak valamelyik pubban, fedezzék fel az antikváriusok portékáit! Ha az ebéd után esetleg desszertre is vágynak, a legjobb, ha hétvégén érkeznek, amikor egzotikus gyümölcsöket is lehet kapni a piacon.

Isteni ebéd Jaffa bolhapiacán

Tel-Avivban a legtöbben csak a Karmel piacot ismerik, amit tényleg nem szabad kihagyni, de Jaffában van egy különleges bolhapiac is, amit szintén látni kell. Az óvárosra egyébként is érdemes legalább egy napot szánni, a szűk utcákon bolyongani, kiülni a város tetején fekvő hangulatos parkba és onnan nézni le a tengerpartra – ez bizony felejthetetlen élmény.

Jaffa, Tel-AvivGaléria: A világ hat legütősebb piacaFotó: Dea / C. Sappa / Europress / Getty

Jaffa bolhapiacán azonban az a legérdekesebb, hogy nem csak az áruk teszik izgalmassá, hanem a bohém árusok és a piac területén kapható jobbnál jobb ételek. Ezt pedig ugyebár nem sok bolhapiacról lehet elmondani. Ha autentikus ebédre vágynak és megfogadják a tanácsunkat, a Dr. Shakshukával nem lőhetnek mellé, itt készítik ugyanis a legjobb izraeli lecsót a városban. Ha szívesen olvasna az izraeliek napi szokásairól és a jaffaszörp eredetéről is, itt megteheti, de ha szeretné tematikusan bejárni velünk az izraeli fővárost, kattintson ide néhány érdekességért.

Villámpiac a maeklongi síneken

De kalandozzunk most vissza Thaiföldre, ahol az úszó piacokon kívül is találni különleges vásárokat. Ezek közül is a legelképesztőbb Maeklong piaca, amit egy olyan helyen találunk, ahol sohasem keresnénk. A vasúti síneken.

Villámpiac a maeklongi sínekenGaléria: A világ hat legütősebb piacaFotó: Bloomberg / Europress / Getty

A helyi árusok ugyanis olyannyira igyekszenek kihasználni a rendelkezésre álló területet, hogy azt sem bánják, ha naponta többször is össze kell kapkodniuk az áruikat, amikor jön a vonat. A rutinosabbak erre persze már különböző technikákat is kifejlesztettek: a sínek mellé csak olyan árukat pakolnak, amiket a síneknél is alacsonyabban lehet szétteríteni, a standjukat leárnyékoló ponyvákat pedig egy egyszerű bottal tudják menetrendszerűen nyitni és csukni. Az már más kérdés, hogy a turisták milyen gyorsan tudják felvenni a ritmust.

Boszorkánypiac Bolíviában

La Pazban találjuk Bolívia leghíresebb piacát, a Boszorkánypiacot. Az első hallásra szimpla átverésnek tűnő piac valójában fontos szerepet tölt be a helyiek életében, és nem csak a turisták csalogatására találták ki.

Boszorkánypiac BolíviábanGaléria: A világ hat legütősebb piacaFotó: James Brunker/con / Europress / Getty

A piacon a szerencsehozó amulettektől a füstölőkön át a mumifikált állattetemekig a legfurább dolgokat találni, de jósnőkkel és boszorkányokkal is találkozhatunk, akik segítenek kapcsolatba lépni az isteneikkel. Annak pedig, hogy a piac ezt a spirituális vonalat képviseli, egészen egyszerű oka van: mivel a környékbeliek jelentős részének nem futja orvosi ellátásra, ezért jobb híján itt keresik a gyógyulást. Érdekes lehet megtapasztalni ezt a töretlen bizalmat, és azt a különös, kissé hátborzongató hangulatot, amit a piac áraszt magából.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek