Így csekkol le téged is a légiutas-kísérő beszálláskor

A légiutas-kísérők tudják, mire kell figyelniük, mikor adódik vészhelyzet, és miként kell egyetlen pillanat alatt különböző embereket, eseteket kezelni. Amint felszállunk a gépre, egy röpke idejük van arra, hogy megfigyeljenek minket, és higgyétek el, meg is teszik! Néhány légiutas-kísérő elárulta, mit néz meg alaposan a beszálló utasokon, teszi mindezt a biztonságos és kényelmes repülés érdekében. Lássuk a legfontosabbakat!

A légiutas-kísérőknek jóval összetettebb a munkájuk, mint elsőre gondolnánkForrás: Svitlana Hulko/Shutterstock

1. Milyen ruha van rajtad

Amikor a légiutas-kísérők a gép ajtajánál fogadnak, majd a sorok között sétálnak, nagy eséllyel megfigyelik az utasok ruházatát és a kiegészítőit is. „Meglepődnétek azon, néha miket viselnek az emberek – mondja Avalon Irizarry, az American Airlines egyik légiutas-kísérője.

Érdemes kényelmes ruházatot viselni a repülés alattForrás: Lopolo/Shutterstock

Amikor órákig ülünk egy fémcsőben, ne akarjunk olyan szoros vagy kényelmetlen ruhát viselni, amelyet szinte lehetetlen megigazítani vagy levenni, amikor ki kell mennünk a mosdóba, mégis sokan belesnek ebbe a hibába.

2. Milyen cipőt viselsz

Mindig megnézik, mi van a lábunkon – és ez nem azért van, mert cipőmániások. „Mindig megfigyelem, milyen cipőt hord az ügyfél, hogy megállapítsam, gyorsan és könnyen tud-e futni benne" – mondja Amy Caris, a JSX légiutas-kísérője.

A praktikus viselet néha életet is menthetForrás:Matej Kastelic/Shutterstock

„Ha azt látom, hogy valaki magas sarkút visel beszállás közben, megjegyzem". Erre azért van szükség, hogy vészhelyzet esetén jelezhesse számára, hogy le kell vennie. A flip-flopokat sem tartják praktikusnak. Arra is figyelnek, hogy az utasok ne járkáljanak fel-alá a fedélzeten, illetve cipő nélkül ne menjenek be a mosdóba, mert el tudjuk képzelni, milyen lehet a padló.

3. Mennyire vagy barátságos

Amit a légiutas-kísérők megfigyelnek rajtunk, az nem csupán a kinézetünkre korlátozódik. Arra is figyelnek, hogyan viselkedünk. Amikor felszállunk a gépre, mindannyian egyfajta energiát közvetítünk, és a légiutas-kísérők erre is figyeljenek, miközben fogadják az utasokat. Értékelik a kedves üdvözlést vagy a barátságos mosolyt. Másrészt, ha egy utas kerüli a szemkontaktust, vagy agresszív viselkedést tanúsít, azonnal felfigyelnek rá.

Sok mindent leolvasnak az arcokról, és a testbeszédet is megfigyelikForrás: Svitlana Hulko/Shutterstock

Még arra is figyelek, hogy viselkedik egymással egy pár. Az embercsempészek a járatokat használják az emberkereskedelem megkönnyítésére, a jelek megfigyelése pedig megmentheti valaki életét" – mondja Caris.

4. Mennyire vagy fitt

Az elsődleges szempont a biztonság, így amikor az utasok felszállnak, a stewardessek gondolatban feljegyzik azokat, akik jó formában vannak, és tudnak nekik segíteni a nehéz tárgyak felemelésében, illetve vész esetén segítséget nyújtani.

Alkalmanként a jó formában lévő utasok segítségét is kérhetik a stewardessekForrás: Friends Stock/Shutterstock

„Olyan utasokat keresek, akikről úgy gondolom, hogy segítségemre lehetnek vészhelyzetben" – mondja Dominique. "Tehát odafigyelek a fizikai felépítésre is.„

5. Ha speciális segítségre, extra odafigyelésre van szükséged

Kiemelten figyelnek a csecsemőkre, idősekre és a sérültekre. A gondoskodáson túl más szempontok is számítanak.

Kicsikkel repülni nem egyszerű, ezért kiemeltem figyelnek rájuk isForrás: Dmitry Dven/Shutterstock

"Meg szoktam győződni arról, hogy a megfelelő ülésen ülnek, és vészhelyzetben nem akadályoznak semmit" – állítja Dominique.

5+1. Ha ittas vagy

Ha valakiről a repülőre szállva úgy tűnik, túl sokat ivott, mert bűzlik az alkoholtól vagy éppen agresszív, fontos, hogy a légiutas-kísérő ezt rögtön a gépre lépéskor észre vegye. „Ha egy utas láthatóan ittas, eltávolítható a járatról, ezért erre is figyelek" – mondja az egyik, névtelenségbe burkolódzó légiutas-kísérő. Valóban semmi szükség nincs rendbontókra, így joguk van eltávolítani a garatra felöntött utast még felszállás előtt.

(Forrás: rd.com

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek