Poggyászokba téve próbáltak egzotikus kisállatokat csempészni egy repülőre

A bangkoki vámosok hat utast tartóztattak le, miután 87 állatot, köztük gyíkokat, madarakat, egy liszt-majmocskát, egy vörös pandát és kígyókat találtak a poggyászukban a Suvarnabhumi repülőtéren. A hat indiai állampolgár az állatok életének veszélyeztetésével mit sem törődve próbálta átcsempészni az indiai Mumbaiba – írja a theguardian.com.

A vörös pandát egy leragasztott kosárban találták meg a vámosokForrás: AFP/Handout

Thaiföld gazdag biológiai sokfélesége, elhelyezkedése és infrastruktúrája miatt a világ egyik legfontosabb csomópontja a vadon élő állatok illegális csempészetének, amely egy több milliárd dolláros nemzetközi kereskedelem.

A vámhivatal által közzétett fotókon egy vörös panda kukucskált ki egy fonott kosárból. A vörös macskamedvének is nevezett állat egy veszélyeztetett faj tagja, amely körülbelül akkora, mint egy házimacska.

A gyapjasfejű tamarin, más néven liszt-majmocska kizárólag Kolumbia északnyugati részén, egy szűk területen előforduló fajForrás: AFP/Handout

A lisztmajmocska, amely az ICUN vörös listája szerint kritikusan veszélyeztetett faj, egy műanyag dobozban volt elhelyezve. A kígyókat és gyíkokat szövetzsákokba, valamint műanyag etetőkádakba csomagolták.

Ha a gyanúsítottakat bűnösnek találják, legfeljebb 10 év börtönbüntetésre vagy a behozatali vámok összegének négyszeresét kitevő pénzbírságra számíthatnak.
A Délkelet-Ázsia és Dél-Ázsia között csempészett fajok száma és sokfélesége elképesztő. A legtöbb esetben Dél-Amerikából egészen a Himalájáig és Indonéziáig terjedő, vadon élő fajokról van szó. A légitársaságok és a szállítási ágazat a bűnüldöző szervekkel együttműködve döntő szerepet játszik a csempészek lebuktatásukban" – mutatott rá Kanitha Krishnasamy, az illegális vadállat-kereskedelemmel foglalkozó szervezet igazgatója.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek