Párra lelt a nyíregyházi vörös panda

Párra lelt a nyíregyházi vörös panda

"Vőlegény érkezett Ting-tinghez, a Nyíregyházi Állatpark 1 éves vörös panda hölgyéhez. A 13 hónapos fiatalember az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett a Dublini Állatkertből, és a karanténidő után már össze is ismerkedett a kis panda pár. A nyár óta itt élő nőstény érdeklődve fogadta udvarlóját, a látogatóink már megtekinthetik őket, a park Ázsia élővilágát bemutató területén" - írja közleményében a Nyíregyházi Állatpark.

Párosan szép!Fotó: Nyíregyházi Állatpark

 A kis pandát vörös macskamedvének is nevezik, mivel medvére emlékeztető külseje mellett ugyanolyan jól mászik fára, illetve nyalogatja magát tisztára, mint a macska. Bundájukat hosszú, durva fedőszőrök, az alatt pedig igen tömött aljszőrzet alkotja, amire szükségük is van, hiszen élőhelyükön, Ázsia hegyvidéki erdeiben, akár 4000 méteres tengerszint feletti magasságban is előfordulnak.

A mellső végtagjukon hat ujjuk van. A hatodik ujj a csuklócsont megnagyobbodása, amely szembefordítható a többivel, így könnyedén le tudják szakítani a bambuszhajtásokat. Menüjükben gyümölcsök, rovarok és lárvák szerepelnek, de előszeretettel fogyasztják a kifutójában növő bambuszhajtások leveleit is.

A nap bármelyik szakában aktívak lehetnek, de általában éjjel járnak táplálék után, a nappalt a fák ágai között összegömbölyödve, alvással töltik. Átlagosan a nap 56%-ban vannak ébren, ami feltehetően az alacsony energiatartalmú étrendhez való alkalmazkodásnak köszönhető.

Állományai nagyon megritkultak és mára veszélyeztetett fajjá vált. Jelenleg az elterjedési területükön található összes országban - azaz Bhutánban, Kínában, Indiában, Laoszban, Mianmarban és Nepálban is - védelmet élveznek. Emiatt a Természetvédelmi Világszövetség a "súlyosan veszélyeztetett" kategóriába sorolta őket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek