London óriáskereke mellé állítanák ki a szuperszonikus Concorde repülőgépet

Több mint 20 éve árválkodik a Heathrow egyik sarkában a G-BOAB lajstromjelű, 1976-ban gyártott szuperszonikus Concorde, amelyet most a Temze partján a London Eye óriáskerék mellé helyeznének kiállítási attrakcióként – írja az Airportal.

A British Airways utolsó Concorde gépe, a G-BOAA egy speciálisan épített uszályonForrás: AFP/Odd Andersen

A Concorde 2000 augusztusában repült utoljára, amikor az előző hónapban az egyik Air France-példánnyal történt párizsi katasztrófa után ideiglenesen felfüggesztették a Concorde-ok üzemelését. Bár úgy volt, hogy még visszatér a forgalomba ez a példány is, ám végül az előírt módosításokat nem végezték el a gépen, így azóta is, tehát huszonhárom éve a Heathrow-n áll, jelenleg a 27L jelű pályavég közelében.

Csodás fotó készült azonban az utolsó repüléséről, ahogy a modern mérnöki alkotások eme csodája a bristoli Clifton függőhíd felett átrepült, lent pedig ujjongó tömeg bámulta meg utoljára a levegőben, ami megrendítő pillanatot hozott létre – írja a CNN. Íme, a különlges kép!

Egy szervezet most közösségi gyűjtést indított, mert szeretnék a lassan pusztuló, berendezésétől megfosztott gépet a Temze folyóra, a London Eye óriáskerék mellett kialakítandó platformon kiállítani. A gép alsó szintjén interaktív tárlat és foglalkozások várnák a látogatókat, főként a gyerekeket, tudományos-ismeretterjesztő előadásokkal.  A beltérbe mintegy 50 ülést visszaépítenének, amelyekben helyet foglalva virtuális utazáson vehetnének részt a vendégek, ráadásul pezsgőt és csokoládét is felszolgálnának nekik, valamint megtekinthetik a pilótafülkét is.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek