Mostantól repülővel is elérhető a világ egyik legszebb turisztikai látványossága

Megnyílt Kambodzsa legújabb és legnagyobb repülőtere Siem Reapben, az ország egyik legnépszerűbb turisztikai helyszínén, az UNESCO által védett Angkor kapujában. Hétfőn reggel elsőként a thaiföldi Bangkok Airways járata szállt le az új repülőtéren, amely mintegy 40 kilométerre esik a védett helyszíntől – írja a CNN.

Utasok szállnak le a frissen átadott Siem Reap Angkor nemzetközi repülőtérenForrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Sao Khuth

A Kambodzsába látogatók közül sokan Siem Reapbe utaznak, hogy megcsodálják az Angkor komplexumot, amely az UNESCO szerint Délkelet-Ázsia egyik legfontosabb régészeti lelőhelye. A több mint 400 négyzetkilométeren elterülő parkban a Khmer Birodalom különböző fővárosainak 9. és a 15. század közötti, természet által visszafoglalt maradványai találhatók. De csak néhány helyszín – nevezetesen Angkor Wat, Angkor Thom és a Bayon – fogadja a turistaforgalom nagy részét.

Ázsiai szerzetesek nézik a Angkor a legjelentősebb templomegyüttesétForrás: soowannaphoom/Shutterstock

Az új repülőteret, amely 3600 méter hosszú kifutópályával rendelkezik, kezdetben évi 7 millió utas kiszolgálására tervezték. Az építkezés 2020-ban kezdődött, a repülőtér tervezését állítólag a hagyományos kambodzsai építészeti stílus ihlette. A repülőtér hivatalos weboldala minimális információt tartalmaz az új létesítményben elérhető szolgáltatásokról, üzletekről és éttermekről, ugyanakkor részletes tájékoztatást ad az induló és érkező járatok menetrendjéről.

A híres, ttermészet által benőtt romokForrás: jameswheeler/Pixabay

A kambodzsai turisztikai minisztérium által közzétett friss adatok szerint az ország 3,5 millió nemzetközi turistát fogadott 2023 első nyolc hónapjában. Ez 250,8%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, de 19,7%-os csökkenést jelent 2019-hez képest, mielőtt az ország lezárta volna határait a járvány miatt. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek