Több tucat ürgét fogtak be a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Idén áprilisban ismét egy nagy területre kiterjedő ürgefelmérést végeztek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén, és megállapították, hogy bizony jelentős ürgeállomány él ott, egyedszámuk több ezerre tehető. Miután erre fény derült, a szakemberek elkezdtek felkészülni az állatok áttelepítésére.

A fotó illusztrációForrás: Pixabay/vargazs

A cél az volt, hogy annyi ürgét amennyit csak lehet, átköltöztessenek a repülőtér egy távolabbi biztonságos területére. A keddi, május 9-i akcióban, 42 ürgét fogtak be és telepítettek át. Az állatokat a befogás napját követő reggelen engedték ki az előkészített területre, majd tíz nap megfigyelés és őrzés következik.

Az ürgék, amik úgy néznek ki, mint egy mini szurikáta, és hazánk védett rágcsálói, a gurulóutak és előterek felújításával érintett területeken élnek.

"Az ürgék számára az egyik legideálisabb közeg a repülőtér területe, mert a folyamatos kaszálásnak köszönhetően a budapesti légikikötő nagyon hasonlít az ősi füves gyepekhez. Az ürgék a rövidfüvű legelők visszaszorulásával az ország több pontján is a repülőtereken találnak menedéket. Tőlünk nyugatra és északra már csak töredék állományokban, valamint mesterségesen visszatelepített kolóniákban élnek, a hazai ürgepopuláció védelme ezért nemzetközileg is fontos természetvédelmi feladat" – ismertette Bögre Krisztián, a Budapest Airport Zrt. senior környezetvédelmi specialistája, az MTI által közzétett közleményben.

Az ürge eszmei, természetvédelmi értéke példányonként 250 000 forint, vagyis a mostani ürgementési akcióban 10 millió 500 ezer forint értékű rágcsálót mozgattak meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek