Mézédes zümmögések: Ma ünnepeljük a méhek napját!

Bár az ENSZ hivatalosan május 20-át nyilvánította ki a Méhek Világnapjának, Magyarországon 1994 óta április 30-án ünnepeljük ezeknek a különleges és hasznos beporzó rovaroknak a napját. Hogy miért is fontos a méhek védelme és mit tehetünk mi a megóvásuk érdekében, arról Gál Attilát, a debreceni BeoBee Méhészet ügyvezetőjét kérdeztük. 

Gál Attila, a BeoBee Méhészet ügyvezetője és szorgos méheiForrás: BeoBee Méhészet/Akos Stiller

 Miért fontos ünnepelni a méhek napját?

Érdemes azzal kezdeni, milyen hatalmas és értékes munkát végeznek a méhek, hogy lássuk, miért is olyan fontos megünnepelni őket! A méhek porozzák be a Föld 100 leggyakoribb gabonanövényének 70%-át, melyek az emberiség élelmezésének 90%-át fedezik. Csak Európában körülbelül 4000 zöldségféle léte függ a virágbeporzók munkájától! Albert Einstein is azt mondta, hogy ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb 4 évvel éli majd túl.

Szorgos méhek végzik a munkátForrás: BeoBee Méhészet/Akos Stiller

A BIO minősítéssel rendelkező BeoBee Méhészetünknél a méhek és a természet védelme minden tevékenységünket áthatja. Szeretnénk felhívni minél több ember figyelmét arra, hogy mennyire csodálatos és utánozhatatlan lények a kis barátaink. És nemcsak a méz miatt; ahogy látjuk, saját magunk érdekében is kiemelten fontos az ő óvásuk és védelmük.

Mennyiben változott az utóbbi években a méhpopuláció és a méhészet, mint szakma? Mi a helyzet most Magyarországon?

A méhészkedés sosem volt könnyű műfaj, aki ezt végzi, annak valóban hivatása-szerelme ez a tevékenység, ahogy nekünk is. Az utóbbi években sok-sok nehézséggel kellett szembenéznünk, a piac a feje tetejére állt. Mi mégis bízunk a vásárlók döntésében, és abban, hogy a valódi, magyar, termelői méznek van és lesz piaca.

A BeoBee Méhészet egy debreceni családi vállalkozásForrás: BeoBee Méhészet/Akos Stiller

Hány méh kell egy üveg méz előállításához? 

1 kg méz mennyiséghez átlagosan 50-100 ezer alkalommal kell kirepülniük a méhecskéknek. Hála a méhek fáradhatatlan munkájának, egy méhcsalád az ehhez szükséges virágport és nektárt nagyon rövid idő alatt, kevesebb, mint egy nap alatt képes összegyűjteni. A kirepülések során rengeteg növényt kell végiglátogatniuk: a most virágzó akác esetében kb. 1 millió akácvirágról kell összegyűjteniük a nektárt ahhoz, hogy egy nagy csupor méz az asztalunkra kerülhessen.

Virágról virágra szállnakForrás: BeoBee Méhészet/Akos Stiller

A BeoBee Méhészet a kelet-magyarországi régió meghatározó méz-termelője, számos partnerünknél is megtalálhatóak a mézeink, de az ország legtávolabbi pontjára is elszállítjuk a termelői magyar mézeket.

Melyek a legnépszerűbb fajta és ízű mézek, mézes termékek a BeoBee-nél?

Számos termelői fajtamézzel bővült a kínálatunk az elmúlt években, a nagy 'klasszikusok', mint az akácméz, vegyes virágméz, hársméz töretlen népszerűségnek örvendenek. De azt tapasztaljuk, hogy a vásárlók egyre nyitottabbak az újabb ízek felé. Ilyen a díjnyertes Hortobágyi vadvirágmézünk, vagy a különleges bodzás krémmézünk is, amely bodzavirág ágyon érlelt repceméz.

A BeoBee méhészet különleges mézeiForrás: BeoBee Méhészet/Akos Stiller

A méhészeti termékeink, mint a virágpor, méhpempő, propolisz tinktúra ugyancsak keresettek, főleg az őszi-téli megfázásos időszakban. Ugyanakkor arra biztatunk mindenkit, hogy a mézeket, méhészeti termékeket ne csak kúraszerűen, hanem egész évben fogyasszák, hiszen ez egy 100%-ban természetes, mégis hatékony támogatása a szervezetünknek.

Hogyan működik és mi a célja a BeoBee Örökbefogadó Klubnak?

A BeoBee Örökbefogadó Klubja már évek óta nyitva áll a méhekért aktívan tenni akaró természetbarátok előtt. A zöld programunkhoz bárki csatlakozhat; a belépési díj egy méhészeti szezonra 8.000 Ft, amely jelképesen 8000 db méhecskét jelent. Így minden 7. örökbefogadás után egy teljes méhcsaládot tudunk kihelyezni kaptárral együtt.

Gál Attila a BeoBee Méhészet ügyvezője aktívan részt vesz a munkálatokbanForrás: BeoBee Méhészet/Akos Stiller

A programból befolyt összeget teljes mértékben új kaptárak és méhcsaládok kitelepítésére, valamint a méhek jólétére fordítjuk. Az örökbefogadókat névre szóló mézzel, mézes ajándékokkal lepjük meg, nevük a kaptárakra is kikerül. A program kezdete óta sok százezer méhet fogadtak örökbe a mézimádó barátok, aminek szívből örülünk.

Mit tehetünk mi a méhek védelme érdekében?

A méhek Földünk egyik legcsodálatosabb és egyben legveszélyeztetettebb élőlényei. A BeoBee-nál azt valljuk, hogy minél jobban ismerjük őket, annál jobban tudjuk óvni is! Hétköznapi emberként is sokat tehetünk a megóvásukért, az alábbi néhány tippel már sokat tehetünk értük:

  • Hagyjuk el a rovar- gyomirtó szerek használatát a ház körül és a kertben. Ezek a kemikáliák válogatás nélkül semmisítenek meg mindenféle rovart és kártevőt.

  • Népesítsük be a teraszt változatos, mézelő növényekkel, melyek tavasztól őszig egymás után virágoznak. Így a méhecskék márciustól októberig látogatják majd otthonunk.

  • Segítsünk a méhcsaládoknak erőre kapni a téli hónapok után: tegyünk egy tál langyos vizet az ablakpárkányra, vagy a kert végébe és a méhek hamarosan visszatérő vendégeinkké válnak.

  • Ha méhecskét látunk közeledni, ne ijedjünk meg! Ha "jól meg is néz" magának, nem bánt, hacsak veszélyben nem érzi magát. Ezért azt tanácsoljuk, ne hessegessük el, hiszen valószínűleg úgyis épp virágpor után kutat.

  • A legtöbbet akkor tesszük, ha népszerűsítjük a méz és a méhecskék szeretetét! Adjunk tippeket szeretteinknek, hogy hogyan tehetnek ők is többet bolygónkért!


Méhek a divatban és a lakberendezésben

Zümmögő kedvenceink rengeteg formában megtalálhatók a lakberendezésben és a divatban egyaránt. A méhek a szorgalom jelképei, kaptárbeli életük pedig a jól- szervezettség, a csapatmunka, a hierarchia szimbóluma. A kedvelt motívum sokféleképpen van jelen a lak-berendezésben.

Divatos méhecskés darabokForrás: Lakáskultúra/Shutterstock

A méhecske a divattervezők által is szívesen alkalmazott minta, melyekből kedvünkre válogathatunk. Gondoljunk csak arra, hogy mennyi ruhadarab és ajándéktárgy készült már a Maja, a méhecske című mesefilm alapján, vagy a Mielőtt megismertelek című romantikus filmben szereplő Louisa Clark méhecskés harisnyájára, amely hatalmas népszerűségnek örvend a film megjelenése óta. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek