Megható üzenettel búcsúzott a KLM utolsó 747-esének pilótája

A téli menetrend végével indult útjára a KLM utolsó olyan kereskedelmi utasszállító járata, amelyet Boeing 747-essel teljesített: a típustól negyvenkilenc év után, a tervezettnél egy évvel hamarabb elbúcsúzik a légitársaság - derül ki az Airportal cikkéből.

Forrás: AFP/Robin Van Lonkhuijsen

A holland nemzeti légitársaság megmaradt utasszállító Jumbóinak kivonását az elmúlt években többször átütemezték, mire megszületett a sokáig véglegesnek mondott forgatókönyv.

E szerint az utolsó példányokat 2021 januárjában akarták nyugdíjba küldeni, ez lett volna az ötvenedik évfordulója annak, hogy a KLM forgalomba állította a típust. De a tervet felülírta a koronavírus-járvány, a Jumbók kapacitására már az idei nyáron sem lesz szüksége a cégnek, így a 2019/2020-as téli menetrend végére időzítették a kivonást.

Az utolsó járatpárt a PH-BFT lajstromjelű példány teljesítette, a repülőgép 2020. március 28-án indult el Amszterdamból Mexikóvárosba, és vasárnap délután KL 686 járatszámmal tér vissza a holland városba.

A holland Királyi Csendőrség az érkezést megelőző nap nyomatékosan felhívta a repülésrajongók és a fotósok figyelmét arra, hogy ne menjenek ki a reptér mellé megnézni a gép leszállását, elkerülendő a tömeget, amely segíti a koronavírus terjedését. Helyi lapok szerint a fotósokat a hatóságok elzavarják, de akár 400 euró bírságot is kilátásba helyeztek a renitenseknek. A pilóta azonban kedves szavakat intézett a repülés - és a repülőgép rajongóihoz:

"Kedves planespotterek Hollandiában, Amszterdam környékén, otthon...A valaha épített legszebb repülőgép, a Boeing 747 pilótafülkéjéből szólva szeretnénk köszönetet mondani az évek során összegyűlt, gyönyörű képekért és videókért. Sajnos túlságosan is hamar búcsút kell mondunk a 747-eseknek, de ezt most elhomályosítják a világszerte és Hollandiában is tapasztalható problémák a sok megbetegedéssel és túlterhelt kórházakkal. Ezért most, fájdalmas ezt kimondani, de nem búcsúzhatunk úgy, ahogy azt a legjobban szeretnénk. Bízunk benne, hogy ezt megértitek, és még egyszer szeretnénk köszönetet mondani minden gyönyörű fotóért és videóért. Mindenek előtt maradjatok egészségesek, reméljük, hogy hamarosan találkozunk".

A holland légitársasághoz hasonlóan az ausztrál Qantas is a 2020-as nyári menetrend kezdetével leállította még meglévő Boeing 747-400ER repülőgépeit. Az egyik példány március 26-án a leszállás előtt egy alacsony áthúzással búcsúzott Sydney felett.

 

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek