Homokvihar terítette be a Kanári-szigeteket

A Szaharából származó hatalmas homokvihar beborította a spanyolországi Kanári-szigeteket, megzavarva az oda-vissza tartó járatok forgalmát. Az Aena repülőtér üzemeltetője a hétvégén törölte, felfüggesztette vagy átirányította a szigetekre érkező és induló összes járatot a rossz látótávolságra hivatkozva. Az időjárási körülmények több száz légi járatot érinttek, így a turisták a kanári-szigeteki repülőtereken rekedtek. Vasárnap Dél-Tenerife kivételével azonban a repülés folytatódott az összes repülőtéren – írja cikében a BBC.

Gran Canaria - a homok a levegőt is betelítiForrás: Michal Rosak/Shutterstock

A Kanári-szigetek, köztük Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote és La Palma, népszerű célpontok az európai turisták körében, akik a téli hónapokban napfürdőzni érkeznek a spanyol szigetekre.

A regionális önkormányzat azonban figyelmeztető jelzést adott ki, amelyben azt tanácsolja az embereknek, hogy maradjanak bent és tartózkodjanak az utazástól.

A szél a Szaharai sivatagból az Atlanti-óceánon keresztűl szállította át a sűrű homokfelhőt. A homokvihar az űrből is látható a műholdas képeken, ahogy elfedi a szigeteket Északnyugat-Afrika partjainál. A homokvihar a kompok szolgáltatásait és a Gran Canaria szigetén dolgozó tűzoltók munkáját is akadályozta. A szigeteken ráadásul több helyen fellobbant tűz, amit a szél tovább táplált. A tűz több lakóépületet is fenyegetett.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek