Futóműben bújt el a potyautas

A potyautas Tajvanról próbált meg egy Boeing 737-es potyautasaként elutazni, de még időben észrevették. Valószínűleg az életét mentette meg a leleplezés - számol be a hátborzongató esetről az Airportal.

A kép illusztrációForrás: Scottslm/pixabay.com

A China Airlines 28-as, Tajpej-Airai járatát teljesítő gép felszálláshoz készülődött a Taojüan Nemzetközi Repülőtéren. A mögöttük haladó Asiana Airlines járat pilótái észrevették, hogy egy illetéktelennek tűnő férfi egyszer csak megjelenik a futópálya melletti zöld területen, majd ráugrik a gép futóművére. A személyzet azonnal jelentette az esetet a toronyirányításnak és a hatóságok értesítése mellett kérték, hogy a China Airlines járata azonnal szakítsa meg a felszálláshoz való készülődést.

A hatóságok elfogták a férfit, akinél semmilyen személyazonosító irat nem volt, és beszélni sem volt hajlandó. A TVBS tajvani kereskedelmi csatorna úgy tudja, hogy orosz állampolgárról van szó. Azt egyelőre vizsgálják, hogy a férfi hogyan juthatott a géphez, mivel ehhez biztonsági zónán kellett áthaladnia. Mi több, a hatóságok még azt sem tudják, hogy a férfi hogyan jutott az országba. A járat végül 3 órás késéssel tudott elindulni. 

Az elmúlt időszakban egyre többször fordult elő főleg Afrikában, hogy potyautasok a futóműaknába mászva próbálnak a célállomásukra jutni, de a manőver korántsem életbiztosítás. Legutóbb a Royal Air Maroc Guinea fővárosából, Conakry-ból Casablancába tartó járatát teljesítő Boeing 737-es futóműházában találtak egy holttestet.

A futóműaknában repülés közben a hypoxia, vagy a kihűlés miatt öntudatlan állapotba kerülő potyautasok sok esetben a leszállást megelőző, pár ezer lábon végrehajtott futóműnyitáskor, vagy a földetéréskor nagy sebességnél kizuhannak a repülőgépből és ez végez velük, amennyiben nem haltak meg a kihűlés, vagy az oxigénhiány következtében.

Volt viszont, aki csodával határos módon túlélte az életveszélyes kalandot: idén áprilisban az Air France egyik járatán a potyautas Pointe à Pitre légikikötőjében mászott be a gépbe, amely Francia Guyanába, a cayenne-i Félix Eboué-repülőtérre tartott, és ép bőrrel megúszta a két és fél órás utat.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek