Teljes készültség volt éjszaka Ferihegyen, egy defektes gép leszállását várták

Szerdáról csütörtökre virradó éjjel teljes kényszerhelyzeti készültségben várták a Budapest – Hurghada járat visszatérését Ferihegyen.

A Smartwings 7O 5298 számú Budapest – Hurghada járatát az ukrán Yan Airtől bérelt, harminc és fél éves repülőgép teljesítette. A gép éjfél körül szállt fel, de körülbelül egy órás repülési idő után vissza is fordult Magyarországra. A repülőgép fél három körül, több várakozó kör megtétele után szállt le a budapesti repülőtéren, írja az AIRportal.hu. A gép szerencsésen földet ért: mikor megállt a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltói vették körül.

A kép illusztrációForrás: Fasttailwind/Shutterstock

A visszafordulás oka az volt, hogy a Boeing 737-400-as egyik kereke már a budapesti repülőtérről végrehajtott felszálláskor defektet kaphatott – erre utal az is, hogy a futópályán gumiabroncs darabokat és fémdarabokat találtak. A törmeléket egy másik gép pilótája vette észre, ő jelentette az esetet a légiforgalmi irányításnak. Miután a sérült gép leszállt, akkor derült ki, hogy az egyik főfutóművén mindkét gumiabroncs kidurrant. Személyi sérülés nem történt, az utasokért mentesítő repülőgépet küldött a cseh Smartwings légitársaság; a gép reggel 6 óra körül már el is indult Hurghadába.

Vizsgálatot tartottak a 31L futópályán, ahonnan a kényszerleszállást végrehajtó repülőgép eredetileg felszállt, de nem találtak sérülést a beton burkolaton. A sérült gépet körülbelül fél kilenckor vontatták le a kifutópályáról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek