Pluszpénzt kell kicsengetniük a briteknek, ha utazni akarnak

Követhetetlen a belpolitikai káosz Nagy-Britanniában a Brexit miatt: Theresa May kormányfő túlélése hajszálon függ és nem nagyon látszik az alagút vége, azaz miként tudná az ország úgy elhagyni az Európai Uniót, hogy mindenki jól járjon. Ráadásul egyre-másra közlik az EU nélküli brit jövő árnyoldalait is a híroldalak.

.Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Britta Pedersen

A BBC News például most arról ír, hogy az unióba utazó briteknek – így például a spanyol vagy görög tengerpartokra áramló nyaralóknak – plusz 7 eurót (kb. 2260 forintot) kell kifizetniük vízum helyett. Vízum ugyanis a távozás után se lesz szükséges számukra, de bevezetik az ETIAS-t (Európai Utazási Információs és Engedélyezési Rendszer) 2021-től.

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy az unión belül szabad a mozgás, még a nem schengeni tagoknak sem kell vízum, így a briteknek sem. 61 unión kívüli ország beutazóinak viszont szükséges a vízum, de ők könnyített pályán kapják meg (pl. az amerikaiak vagy japánok). A könnyített pálya része, hogy 90 napig vízum nélkül utazhatnak a schengeni zónán belül.

Azonban a terrorizmus és migráció veszélye miatt az EU úgy döntött, szigorít: bevezeti az elektronikus regisztrációt, az ETIAS-t, ami 7 euróba kerül majd. Ez az említett 61 ország lakosainak is kell majd, így a kilépés után várhatóan a briteknek is.  

2020-ig még a jelenlegi utazási feltételek maradnak hatályban, vízum azután se feltétlen kell majd (kölcsönösségi alapon), de az ETIAS-t a britek már nem ússzák meg. Mindenkinek kell majd ilyet kiváltani (10 perces macera csak) 18-70 év között. A kérdőíven a bűnügyi múltunkra és orvosi adatainkra is rákérdezhetnek. Az unió szerint nem kell aggódni, a begyújtott ívek 95 százalékát biztos elfogadják majd.

Egy kiváltott ETIAS-engedély három évig érvényes lesz, de minden utazáshoz magukkal kell majd vinni a briteknek.  

Az ETIAS miatt a BBC szerint újabb hullámban folyamodhatnak brit állampolgárok ír útlevélért. Ezt egyébként akkor tehetik meg sikeresen, ha szüleik vagy nagyszüleik között volt írországi születésű. Kivételt az északírek képeznek, közülük bárki folyamodhat ezért.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek