Egy burkinit és egy Brexit-szórólapot is kiállítanak a londoni Victoria and Albert Museumban

  Egy burkinit és egy Brexit-szórólapot is kiállítanak a londoni Victoria and Albert Museumban

  Burkinivel, vagyis a teljes testet elfedő fürdőruhával, és a Brexitet népszerűsítő szórólappal bővült a londoni Victoria and Albert Museum gyűjteménye, amelyben a 2016-os év legégetőbb témáival kapcsolatos tárgyak szerepelnek.

  A gyűjteménybe került sötétkék színű burkini az Ausztráliában élő divattervezőtől, Aheda Zanettitől származik, akik 2004-ben rukkolt elő a fürdőruhával, hogy a muszlim nők jobban részt tudjanak venni a különböző sportokban.

  A burkini augusztusban került a figyelem középpontjába, amikor nagyjából 30 francia városban, köztük a Riviéra strandjain is betiltották a viselését, ami heves vitát robbantott ki a nők jogait illetően. Franciaország legfőbb közigazgatási bírósági szerve, az Államtanács később felfüggesztette a teljes testet elfedő fürdőruha viselésére vonatkozó tilalmakat.

  Ugyancsak bekerült a múzeum gyűjteményébe a júniusi Brexit-népszavazást megelőző Vote Leave kampány egy szórólapja, valamint az első, menekültekből álló olimpiai csapat számára tervezett zászló is. A narancssárga lobogót tervező szír menekültet, Jara Szaidot azok a mentőmellények ihlették, amelyeket a hazájukban dúló konfliktusok elől menekülő emberek viselnek.

  "A mentőmellények számomra a szolidaritást szimbolizálják mindazokkal, akik átkeltek a tengeren új hazát keresve. Én magam is viseltem ilyen mellényt, ezért is tudok azonosulni ezzel a színnel" – mondta Szaid. A menekültekből álló olimpiai csapat ugyan nem vonulhatott a saját zászlaja alatt, de a közönségnél és az atlétáknál is felbukkant a lobogó a szolidaritás jelképeként a riói játékok idején.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!