A hónap végén végleg leáll az Air Berlin

A hónap végén végleg leáll az Air Berlin

 Már a hónap végén lehúzza a rolót, tehát nem indít el több járatot a csődeljárás alatt álló Air Berlin. A légitársaság hétfői közlése szerint legkésőbb október 28-ig működik, és egészen biztos, hogy a cég feldarabolása illetve értékesítése után nem marad meg valamennyi munkahely.

A Der Tagesspiegel című berlini lap hírportálján idézi a vezetőséget. A fizetésképtelenségi eljárás szabályaiból adódóan "a saját körben, azaz a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) AB légitársaság-azonosító kódja alatt végzett utasszállítási tevékenységet a jelenlegi ismeretek szerint legkésőbb október 28-tól nem tudjuk folytatni" - írják.

Az idézett e-mailből az is kiderül, hogy az Air Berlin egyes részeinek értékesítéséről szóló, exkluzív tárgyalások egyelőre nem vezettek eredményere. "Hetek óta intenzíven tárgyalunk, és néhány nap múlva többet tudunk majd. Az azonban már most biztos, hogy nem marad meg valamennyi munkahely, "ezért arra biztatunk mindenkit, hogy aktívan nézzen körül a munkaerőpiacon" - tették hozzá a vállalat vezetői.

A társaság korábbi tájékoztatása szerint a 144 repülőgépből álló flotta legnagyobb része, 93 gép a személyzettel és a járatok közlekedéséhez szükséges leszállási jogokkal együtt a Lufthansához kerülhet, a brit easyJet pedig 27-30 gépet vehet át.

A repülőgépeket üzemben tartó technikai részleg egyik leendő partner profiljába sem illeszkedik, ezért a teljes munkaidőben 850 embert foglalkoztató leányvállalatot külön értékesítik; a pályázatokat október 22-ig várják. A teljes átadás-átvételi eljárás a versenyhivatali ellenőrzések miatt csak hónapok múlva zárulhat le - írja az MTI.

Fotó: Jbarcena / Flickr

Az Air Berlin augusztus közepén jelentett fizetésképtelenséget, miután fő részvényese, az Etihad Airways úgy döntött, nem finanszírozza tovább az évek óta több százmillió eurós veszteséget termelő légitársaságot. A szövetségi kormány ezután 150 millió eurós áthidaló kölcsönt bocsátott a nyolcezer munkavállalót foglalkoztató cég rendelkezésére, hogy ne kelljen leállítani a működést. Nem sokkal később, a pilóták bújtatott sztrájkja miatt számos rövid- és középtávú járatát volt kénytelen törölni a cég.

Az Air Berlin pár napja megerősítette azokat a német sajtóértesüléseket, melyek szerint körülbelül százezer repülőjegy vesztette el érvényességét, és a vásárlók még csak nem is reménykedhetnek abban, hogy visszakapják a befizetett összeget. Elsősorban azok az utasok jártak rosszul, akik augusztus 15-e, vagyis a légitársaság fizetésképtelenségének bejelentése előtt foglalták le hosszú távú útjukat. Befizetéseik ugyanis a fizetésképtelenségi készpénzalapba kerülnek, és nagyon kicsi a remény arra, hogy bármilyen kompenzációt is kapjanak, mint kishitelezők. Egészen más a helyzet azon utasok esetében, akik augusztus 15. után foglaltak helyet valamelyik járaton. Az Air Berlin szóvivője szerint az ő pénzüket "félreteszik", és teljes mértékben kártalanítják őket, ha a járatuk törlésre kerül.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek